Спорт

Лудогорец отпадна от Шампионската лига след загуба с 2:7 от Карабах

   


Край на мечтата на Лудогорец за трето участие в групите на Шампионската лига! "Орлите" отпаднаха от квалификациите, след като допуснаха унизително поражение насред Разград.

Тимът на Георги Дерменджиев понесе разгром с 2:7 от Карабах след продължения в реванша от третия предварителен кръг.

Така Лудогорец загуби с общ резултат 4:8 (2:1 в Баку преди седмица) и продължава участието си в плейофната фаза на Лига Европа. Там българският шампион ще играе срещу Петрокуб (Молдова), който победи ТНС (Уелс) с общ резултат 1:0. 

Лудогорец посрами българския футбол

 
Карабах поведе още в 6', наказвайки грешка на Оливие Вердон. Защитникът получи пас от колегата си в отбрана Диниш Алмейда, но обработи бавно топката, Жуниньо му я отне, излезе сам срещу вратаря и отбеляза.
"Орлите" обаче осъществиха обрат само за 17 минути, като на два пъти бе точен Квадво Дуа. В 13' швейцарският национал се разписа след разбъркване в наказателното поле, удар на Руан Секо в гредата и добавка.
 
Десет минути след това реферът Симоне Соца отсъди дузпа за Лудогорец - Секо се пребори с двама бранители и игра с глава преди вратаря, който го удари с ръка в лицето, опитвайки да избие топката. Първоначално съдията не показа бялата точка, но прегледа положението с VAR и промени решението си. Дуа изпълни и вкара.
 
В добавеното време имаше нов обрат. Най-напред Ясин Бензия не сбърка от дузпа, дадена за фал на Дерой Дуарте срещу него - 2:2.
 
Бензия изработи и гола за 3:2 в полза на азерите в 45+5' - проби по левия фланг, центрира и намери Патрик Андраде. Бившият играч на Черно море се справи с Вердон и реализира.
 
В 77' Абдела Зубир разтресе напречната греда, след като мина през трима от Лудогорец.
 
Стигна се до продължения, които Карабах стартира по-активно. Още в началото им Бензия предизвика спасяване на Бонман. Стражът обаче нямаше какво да направи малко по-късно, когато Бензия преодоля резервата Аслак Фон Витри и пусна към Торал Байрамов, който отбеляза с мощен изстрел.
 
Карабах оформи унижението между 110' и 118', когато точни бяха последователно резервата Редон Джиджа, Андраде и Бензия.
 
Така Лудогорец отвори срамна страница в историята на българския футбол. Разгромът с 2:7 е най-тежкото поражение за наш представител у дома в евротурнирите.
 
Антирекорда в надпревари под егидата на УЕФА държи Велбъжд. През 2000 г. кюстендилци бяха разбити с 0:8 от чешкия Сигма Оломоуц в реванша от втория кръг на вече несъществуващия Интертото. Любопитното е, че тогава Велбъжд победи с 2:0 в първия двубой.
 
Лудогорец за четвърти път допусна 6 или повече гола в един мач от европейски клубен турнир. Последният случай е от миналия сезон - 1:7 от датския Нордшеланд в групите на Лигата на конференциите. Лудогорец има и 0:6 от Арсенал в Шампионската лига през 2016 г. и 0:6 от Еспаньол в Лига Европа 3 години по-късно.