Новини

Забраняват мед и сладки млека в ясли и детски кухни, яйцата – само от т.нар. екстра качество

   
Забраняват мед и сладки млека в ясли и детски кухни, яйцата – само от т.нар. екстра качество

Храната в ясли градини, в детските кухни, както и в болнични и социални заведения за деца става с една идея по-здравословна, като изискванията към съставките ще са по-високи. Това е описано в проект за промяна на наредбата за храненето на децата до 3-годишна възраст, която здравното министерство е пуснало за обществено обсъждане.

Преди всичко от храната се премахват много възможности да се добавят сол или захар.

Например, когато на децата се предлагат цели, нарязани или настъргани плодове или зеленчуци, в тях според наредбата вече изрично се забранява да се добавят сол или захар.

Според сега действащите текстове айрянът трябва да бъде приготвян само от кисело мляко и вода без добавена сол. Сега в наредбата забраняват и да се слага захар, защото на пазара се появиха много подсладени продукти с плодови вкусове.

В измененията на наредбата се прецизират и текстовете за прясното и киселото мляко и млечните продукти. Досега на децата до 3-годишна възраст бе забранено да се поднасят такива продукти с добавени растителни мазнини. Занапред забраната ще важи и за всички имитиращи продукти, съдържащи мляко, както и изкуствени подсладители, оцветители, консерванти и ароматизатори.

На деца до 12-месечна възраст се забранява да се дава пчелен мед, както и всякакви видове конфитюри и мармалади. Причината за изключването на меда е, че на такава възраст той създава възможности за развиване на алергии.

Дори за по-големите деца обаче изискването за конфитюрите и мармаладите е да са с минимум с 45-процентно съдържание на плод. В наредбата се добавят текстовете продуктите да са "мармалад от плодове" и "конфитюр екстра качество", тъй като на пазара вече има доста видове такива със заместители и с много високо съдържание на добавена захар.

Специални изисквания се въвеждат и за месото. Например в каймата сега може да има до 12,5% мазнини, а занапред се свалят до 7%. Солта пък от 1,5 става 1%. Въвежда се и изискване съотношението на колаген към месен протеин в каймата да е 12%. По произход тя трябва да е предимно телешка, а когато е смес, поне 60% от съдържанието трябва да е от телешко месо.

Яйцата за децата в детските ясли и градини вече ще може да са само клас А. Това означава, че те трябва да са пресни, от т.нар. екстра качество, които се съхраняват при максимална температура 18 градуса и се предлагат в срок до 21 дни от снасянето или 7 дни преди посочения срок за годност.