Спорт

Имане Хелиф подаде жалба за кибертормоз, намеси Мъск и Дж. К. Роулинг

   
Имане Хелиф подаде жалба за кибертормоз, намеси Мъск и Дж. К. Роулинг

След жалба на алжирската боксьора Имане Хелиф за кибертормоз френската прокуратура е започнала разследване на случая, съобщава АФП. Вчера адвокатът на Хелиф, която спечели златен медал от Олимпиадата в Париж, потвърди, че е подадена жалба срещу платформата Х за кибертормоз.

В жалбата са споменати конкретно имената на собственика на Х Илон Мъск и британската писателка Джей Кей Роулинг, но ще бъдат разгледан и всички други съобщения с език на омразата, насочени към Хелиф. Днес офисът на френската прокуратура в Париж потвърди, че е отворено разследване.

Около Имане Хелиф се разрази един от най-големите скандали по време на Игрите в Париж, след като Международната боксова асоциация (IBA) обяви, че тя няма право да се състезава при жените, но от МОК контрираха, че алжирката покрива условията, за да се боксира в женската категория.

Това предизвика буря от коментари в социалните мрежи, а в крайна сметка Хелиф грабна титлата в категория до 66 килограма.

В скандала бе замесена още една боксьорка, набедена от IBA, че няма право да се бие при жените - тайванката Ю Тин Лин. Тя също стана олимпийска шампионка в категория до 57 килограма, но обяви, че няма намерение да подава жалба срещу коментарите в интернет.