Свят

Financial Times: Интервюто на Мъск и Тръмп плаши Европа

   
Financial Times: Интервюто на Мъск и Тръмп плаши Европа

Публичен спор между Илън Мъск и ЕС изостри опасенията в Европа относно способността му да упражнява власт над разрастващата се социална медийна платформа X във време, когато дезинформацията и фалшивите новини помагат за подхранването на политически разногласия и избухването на бунтове в Обединеното кралство, пише Financial Times.

Американският предприемач привлече вниманието, след като намали броя на модераторите, възстанови блокираните преди това акаунти и увеличи броя на собствените си явни публикации.

„Противопоставянето между Мъск и блока се превърна в критичен момент в борбата на ЕС за противодействие на мощни онлайн платформи“, каза Георг Рикелес, заместник-директор на Европейския център за политика. Според него именно ръководителят на Tesla е показал как технологията може да се превърне в оръжие.

Рикелес добави още, че по-твърдата позиция на САЩ срещу големите технологични компании при администрацията на Джо Байдън е отворила врата за по-агресивни действия в Европа.

Европейската комисия (ЕК) е в "постоянна игра на котка и мишка" с компаниите и трябва да внимава да не рискува да изтласка големи и популярни компании, добави антитръстовият адвокат Кен Дейли.

„Мъск очевидно е провокативен и предизвиква комисията да отиде по-далеч“, каза той.

Каталина Гоанта, доцент по потребителско право и технологии в университета в Утрехт, коментира, че сегашното „противостояние“ с X е „много неудачна“ позиция за Европа, която може да усложни нейното разследване.

„Комисията не може просто да каже: Ще наложим тези правила на Meta и TikTok, а не на X“, каза тя.

Ян Филип Албрехт, президент на мозъчния тръст Heinrich-Böll-Stiftung и бивш депутат от ЕС, каза, че блокът трябва да обмисли по-строг подход към платформите на социалните медии, като ги направи обект на закона за клевета по същия начин като медиите.