Новини

Ивайло Мирчев: Рекетът по границите продължава

   
Ивайло Мирчев: Рекетът по границите продължава

„На Гранично контролно-пропускателен пункт Лесово таксата за дезинфекция на БАБХ е 20 лв. за чужденци. Толкова е и банковата такса - също 20 лв.“ Тази информация разпространи в социалните мрежи членът на Изпълнителния съвет на „Да, България!“ и бивш депутат от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. Според Мирчев, който показа и конкретни документи, това е поредният пример за извиване на ръце и рекет по българските граници, а вече има и реакции от асоциации на превозвачи от чужбина, които алармират българската страна и питат защо банката събира подобна такса от 20 лв.

Преди няколко дни Ивайло Мирчев показа данни за същата ситуация и на ГКПП „Капитан Андреево“. „“Златния гьол” на ГКПП „Капитан Андреево“ не е пресъхнал. Множеството въпроси възникват, когато на преминаващите се налага да заплатят и 3 лв. в брой, които отиват за “такса превод към банката”, или още 75% от сумата за услугата. Алтернативен начин за плащане на услугата “дезинфекция” няма. Няма ПОС терминал, няма възможност чрез директен превод през електронно банкиране - задължително в брой и после такса 3 лв. за превод към банката.“

Друг интересен аспект, според бившия депутат, е че обслужващата банка в тези случаи е известната “Инвестбанк”, която е собственост на г-жа Петя Славова. Същата банка обслужва регионалните клонове на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в почти всички погранични райони, а именно Благоевград, Бургас, Видин, Кюстендил, Перник и Хасково, както и София-град и София област.

На въпрос на народния представител от ПП-ДБ Димитър Найденов по темата, служебният министър на финансите Людмила Петкова отговори, че дезинфекцията по граничните пунктове се заплаща от гражданите, но за това те няма нужда да получават касова бележка или фактура. Министърът не коментира наличието или липсата на ПОС терминали и плащането на такса в размер на 75% от таксата към БАБХ. Депутати от ПП-ДБ вече са отправили официално въпроси и към други ресорни институции, БАБХ и Министерството на земеделието, на които предстои отговор.

Междувременно, днес Ивайло Мирчев взе участие в среща между представители на ПП-ДБ и на браншовите организации на международните превозвачи, която се проведе в сградата на Народното събрание. На срещата бяха обсъдени проблемите пред бранша, а депутатите от ПП-ДБ поеха ангажимент да предложат конкретни решения и законодателни промени.