Свят

Пожарът край Атина е изпепелил площ колкото двоен Манхатън

   
Пожарът край Атина е изпепелил площ колкото двоен Манхатън

Агенция за сателитно наблюдение и картографиране на Европейския съюз съобщи, че тази седмица североизточно от Атина смъртоносният пожар е изпепелил 104 квадратни километра. Огнената стихия унищожи и десетки домове, а много държави да изпратиха помощ на Гърция в борбата с пламъците, предаде Асошиейтед прес.
Службата на ЕС "Коперник" обяви оценката на щетите вчера, ден след като горският пожар беше овладян в покрайнините на столицата.
Един работник от фабрика загина в пожара, който обхвана планински райони на юг с площ почти два пъти по-голяма от Манхатън и обгърна Атина с облак гъст дим.

Пожарът нанесе щети на 22 предприятия и направи необитаеми най-малко 78 къщи, като почти половината от тях бяха напълно унищожени, съобщиха гръцките власти в сряда. Инспекциите в засегнатите от пожара райони ще продължат и през следващите дни.

Пожарът е следствие от последователните горещи вълни в Южна Европа и ниските нива на валежи през тази година.

Според актуализираната оценка на Националната обсерватория в Атина през последните осем години в района на Атика, който включва Атина, са изгорели 450 кв. км  гори. Това представлява 37 % от общата залесена площ на региона.
(БТА)