Анализи

Кога ще заработи по предназначение системата BG-ALERT

   
Кога ще заработи по предназначение системата BG-ALERT

40 кметове са заявили желание да се обучат как сами да активират системата BG-ALERT при кризисни ситуации. Близо месец след пожара в село Воден въпросът защо системата така и не проработи остана без категоричен отговор.

Без да получат каквото и да е известие, хората в село Воден сами се досетиха, че трябва да избягат от бедствието. Вместо предупреждение по телефона, в селото се чу камбаната на църквата.

Въпросът защо системата за известяване така и не проработи във Воден беше повдигнат и на заседание в транспортната комисия в НС. „Не знам вие как сте се почувствали, когато българската църква с камбана да извади хората от населените места”, каза по време на заседанието народният представител от ИТН Иван Кючуков. Той призова да се разбере какъв е бил проблемът със системата за известявания при бедствия.

„Смятам, че системата BG-ALERT не е единствената, която трябва да се ползва. В България има сиренна система, която чуваме и на 2-ри юни. Църквата има камбани, които може да се задействат. Световната практика показва, че когато човек мисли как да се реагира в кризи, запазва и най-простите системи, с които може да се спасява”, коментира председателят на КРС Иван Димитров.

За сравнение, при такива кризисни ситуации европейската практика за предупреждение на населението е именно съобщения на мобилните телефони. Такива например бяха изпратени до абонатите в Гърция, които са в близост до пожарите около Атина. Какво обаче е направено, за да имат всички абонати от Воден обхват, за да могат да получат съобщение от BG-ALERT? Комисията за регулиране на съобщенията, която би трябвало да потърси отговора на този въпрос, по информация на NOVA изпраща имейл за казуса към мобилните оператори едва 12 дни след началото на пожара. Потърсихме позиция на КРС още миналата седмица, но до момента на излъчване на този репортаж отговори все още няма. Все още не е ясно и дали всички мобилни оператори са имали обхват в района на Воден. От Транспортното министерство заявиха за NOVA, че „като цяло на територия от 72.4 кв. км около с. Воден е осигурено покритие поне на един оператор, като в 63% от землището то е с високи скорости”. От заседанието на транспортната комисия в НС става ясно,  че никой от селото не е получил известие от системата, просто защото никой не се е опитал да изпрати.

„Необходимо е просто малко повече време, за да свикнат и съответните институции, че тя е възможен ресурс. Тогава вече системата ще започва да се използва и по-ефективно”, коментира в „Твоят ден” директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Александър Джартов.

Съвсем скоро и кметовете би трябвало да имат възможност да задействат BG-ALERT. За целта трябва да минат през обучение, в което могат да се включат, само ако поискат. „Тези обучения, които споменах, започват от следващата седмица. Те трябва да преценят дали желаят да го ползват този инструмент, или не. Задължителното въвеждане може би няма да бъде най-удачният вариант”, допълни Джартов. Повече от 40 от кметовете в страната вече са заявили желание и искат да се научат сами да активират системата, ако отново се наложи.