Новини

Патриарх Даниил: Ще е чудесно днешният празник Успение на Света Богородица да е официален и да се нареди до Коледа и Великден

   

  БТА

Чудесно би било днешният празник Успение на Света Богородица да стане официален и да се нареди до празниците Коледа и Великден, и да се почита така, както в съседните Гърция и Румъния. Това каза пред журналисти в Кюстендил българският патриарх и софийски митрополит Даниил. Той участва в днешния официален духовен празник на града и отслужи патриаршеска литургия в катедралния храм "Св. Успение Богородично".

"Този празник на много места в България е почивен ден за съответната община. Ако населението празнува днес, не е далеч времето, в което празникът да се обяви за официален, общонационален. Прекрасно би било", каза патриархът.

В патриаршеската литургия днес участваха и осоговският митрополит Григорий и митрополит Йосиф от Република Северна Македония. Според патриарх Даниил това е пример на единство и любов. Днес в Република Северна Македония по стар стил се почита пренасянето на мощите на св. архидякон Стефан.След като отслужи молебен за здраве и благополучие на жителите и гостите на града, патриарх Даниил призова миряните за смирение и вяра в Бога.

"Радостта не идва от материалното. Тя не зависи от материалните условия, а от нашето отношение към Бога. Вярваме ли, стремим ли се към него и стараем ли се да живеем в мир с Бога и с човеците, оттук идва душевната радост, защото Бог е източникът за нея."