Икономика

Горивата поевтиняват

   

  google

В разгара на лятото цените на горивата вървят надолу. Това е добра новина за тези, които пътуват сега и ще пътуват идните дни. 

В по-големите бензиностанции у нас най-масовият бензин А95 се продава под 2,60 лв. за литър. В някои от по-малките обаче, цената му пада до 2,45 лева, показват данни от платформата Fuelo. 

Цената на бензина от началото на годината до сега е била най-висока през април, когато е литърът А95 се е продавал за 2,72 лева. 

При дизела поевтиняването е още по-осезаемо. Докато през април цената му е стигала 2,79 лева, то към момента се търгува за 2,60 лева в по-големите бензиностанции. В малки такива цената му пада до 2,46 лева.

Пропан-бутанът се търгува в момента за около 1,18 лева, а на места цената пада до 1,12 лева. За сравнение през пролетта цената се е движела около 1,23-1,25 лева.

Цените на горивата в цял свят се диктуват от стойностите на петрола. Скоро видяхме спад в цените на черното злато, но последните събития в Израел и Иран вероятно в най-скоро време отново ще повишат цените на петрола, а от там и на горивата по веригата.