Анализи

Цветан Василев: Петьо Еврото е основен участник в атаката по КТБ през 2014 г. Удара организира Пеевски

   
Цветан Василев: Петьо Еврото е основен участник в атаката по КТБ през 2014 г. Удара организира Пеевски

Потвърждавам, че Петьо Еврото е главният технически организатор на подготoвката за удара срещу КТБ и впоследствие повдигането на обвиненията, направени от Иван Гешев. 

Това заяви собственикът на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев пред временната парламентарна комисия за разследване на кръга, действал около убития Мартин Божанов-Нотариуса.

Той започна изказването си с опровергаване на твърденията на депутата от парламентарната група на ДПС Хамид Хамид, че е издирван престъпник от Интерпол. "Ударът по КТБ дойде от вашия бос - Делян Пеевски", обърна се банкерът към Хамид. 

"Не съм престъпник, а съм обвинен от бившия главен прокурор, заради "уронване на имиджа" на съдебната власт. Освен това не съм издирван от Интерпол, бил съм в списъка им, но агенцията през 2020 бях свален от списъка заради несъответствие в обвиненията", каза Цветан Василев. 

Той напомни, че руската банка ВТБ, санкционирана през 2015 г. в продължение на 5 години бе официално акционер във Виваком в България, който по думите му бил откраднат в манипулиран търг "с помощта на Делян Пеевски". 

"Петьо Петров-Еврото е доказан основен участник в удара по КТБ през 2014 г. В следствения отдел, оглавяван от Петьо Петров са направени всички организации за съчетаването на сигнала на “Протестна мрежа” и анонимният сигнал, по който бе образувано обвинението срещу мен. Сигналът е писан по признание на съпругата му - лично от Петьо Петров - Еврото", заяви Цветан Василев. 

Лена Бориславова от ПП-ДБ попита кой стои зад инициалите "ДП 1", открити в документите по делото за КТБ. 

Цветан Василев отговори, че не е тайна, че КТБ до средата на 2013 г. активно кредитираше на семейството Пеевски-Кръстева, включително и някои съвместни техни проекти. По думите му всички индиректни кредитирания от КТБ към фирми на Пеевски са били водени за отчетност в ежедневна справка, в която тогавашният му главен счетоводител изготвял всеки ден, за да следя потоците и размера на дълговете. 

"В края на 2013, началото на 2014 г. разбрах, че Делян Пеевски няма намерение да си връща парите. Започнахме едни дълги преговори", разказа банкерът.

Хамид Хамид обяви Цветан Василев за "аферист" и каза, че Цветан Василев спонсорира "проруските партии "Възраждане" и ПП-ДБ" с пари от Кремъл. 

Към 16:30 комисията се разпусна временно, за да пробват депутатите да осигурят кворум за пленарното заседание. Кворум в пленарната зала не се събра и депутатите се върнаха за изслушването на Цветан Василев. 

ГЕРБ поискаха проверка на кворума, заради което Лена Бориславова предположи, че правят опит да саботират заседанието. Маноил Манев от ГЕРБ каза, че е поискал тази процедура, за да се разбере кой е там и кой не, а не за да спре изслушването. Кворум обаче има - 13 от 18 членове на комисията в залата. 

"Запознах се с Делян Пеевски през далечната 2005-2006 г., даже се оказа, че имаме апартаменти в една сграда по случайност. След това не съм се виждал с въпросното лице, докато той не изгря в сценария на атаката срещу банката. Целият сценарий на прокуратурата е направен от него", заяви Цветан Василев.

Пеевски събира компромати от организирани оргии, твърди банкерът

Цветан Василев каза, че Делян Пеевски работи най-вече с компромати от различно естество освен "пликове с пари за благодарност".

"Имало организирани и доста оргии, така че може да си представим какви компромати се събират. Предполагам, че се събират информации за всички - от политиците до съдебната система”, разказа банкерът.

Добави, че лично той никога не е виждал компромати, нито се е занимвал със събирането им.