Новини

На върха на схемата с необезпечения кредит от ББР за 150 млн. лв. - бившият шеф на банката Стоян Мавродиев

   
На върха на схемата с необезпечения кредит от ББР за 150 млн. лв. - бившият шеф на банката Стоян Мавродиев

Прокуратурата обяви, че има доказателства за длъжностно присвояване на близо 150 милиона лева от бизнесмена Румен Гайтански - Вълка и бившия директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. На двамата обаче все още не са повдигнати обвинения, защото се издирват. По случая с необезпечения и необслужван кредит, отпуснат от ББР на Гайтански през 2019 година, има и трети обвиняем Иван Георгиев - представителят на компанията "Роудуей кънстракшън", която е усвоила кредита. 

24 часа след акцията в имоти и офиси, свързани с Гайтански и Мавродиев, прокуратурата обясни схемата, по която са присвоени парите, и защо, въпреки че сигнал за проблемния кредит е подаден през 2021 година, до акцията и обвиненията се стига едва сега.

Според доказателствата на върха на схемата е бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев, а Румен Гайтански и Иван Георгиев са били негови съучастници.  Първият като подбудител, а вторият като помагач. Вчера Георгиев е бил задържан за 24 часа и наблюдаващият прокурор ще прецени каква мярка за неотклонение да му наложи.

Мавродиев и Гайтански пък ще бъдат щателно издирвани - първо у нас, защото няма данни да са напускали страната, а ако се окаже, че са извън България, и по международните канали. Възможно е обвиненията им да бъдат повдигнати задочно, казаха от прокуратурата. Отговор получи и въпросът защо до обвинения се стига три години след първия сигнал до прокуратурата за кредита от 150 милиона лева. Заместник градският прокурор Десислава Петрова обясни, че след сигнал на ББР през октомври 2022 година е образувано досъдебно производство. Разследвало се е длъжностно престъпление, но през май 2023 година наблюдаващият прокурор го прекратява заради липса на доказателства. Прекратяването е потвърдено от Софийската апелативна прокуратура, но след контрол от Върховната прокуратурата са констатирани пропуски и непълноти в разследването: 

"Тъй като не са били изследвани част от връзките между дружествата, които са били свързани с този кредит".

Така през януари делото е рестартирано и започват разпити на свидетели и събиране на нови документи, обясни прокурор Петрова: 

"След промените в законодателството, свързани с компетентността на Комисията за противодействие на корупцията, досъдебното производство е иззето от следовател и е възложено за разследване на разследващия инспектор от Комисията, който е продължил действията по събиране и проверка на доказателствата".

И въз основа на събраните доказателства Софийският градски съд дава 26 броя разрешение за претърсвания в София и Кърджали, които вчера следихме на живо:

 "Предимно документи, знаетеи  за изземването на няколко автомобила, три от които на много висока стойност - Mercedes, Bugatti и Rolls-Royce".

Другият заместник градски прокурор - Деян Захариев, обясни, че работата по случая продължава активно: "Не е изключено да се съберат доказателства и да се направи преценка за повдигане и на други обвинения -  пране на пари". Той допусна обвинения и на други  длъжностни лица от ББР. От думите на Захариев стана ясно, че през тези почти две години Стоян Мавродиев и Румен Гайтански не са разпитвани дори като свидетели.

На въпрос ще се проверяват ли и 30-те милиона лева, част от кредита от 150 милиона, дадени чрез трета фирма на Гайтански за погасяване на дълга на ТЕЦ - Варна, свързван с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, Захариев и Петрова обясниха:

"Това ще бъде подложено на преценка от разследващите органи и наблюдаващия прокурор. Предполагам, че те ще преценят, че трябва да се проследи пътя на паричния поток след усвояването на кредита.(...)

Кой дали знае? Г-н Доган? Не, не мога да кажа такова нещо", посочи прокурор Захариев.

"Няма как да бъде казано автоматично дадени събития обосновават ли  или не нечии отговорности ", отбеляза прокурор Петрова. Тя остро възрази на критиките към прокуратурата за конюнктурно активизиране по случая и призова политиците да не се месят в работата ѝ:

рокуратурата не се съобразява с политическия тайминг. Натискът върху съдебната власт, включително чрез внушения да съобразява поведението си с политическите стремежи, е намеса в нашата работа. Призовавам към въздържание от такава, Нека да бъдем оставени да си свършим работата"