Новини

Вижте къде е Румен Гайтански – Вълка в Гърция

   
Вижте къде е Румен Гайтански – Вълка в Гърция

Обявяват скандално известния бизнесмен Румен Гайтански-Вълка и Стоян Мавродиев, бившият директор на Българската банка за развитие, за международно издирване. Това потвърдиха за bTV от МВР. След вчерашните акции и претърсвания стана ясно, че органите на реда нямат информация къде е Гайтански. По официални данни на „Гранична полиция“ миналия петък той е влязъл в България. По неофициална информация на bTV обаче след това той е напуснал страната. Бившият директор на Българска банка за развитие Стоян Мавродиев също не е в страната.

Бизнесменът Румен Гайтански – Вълка и бившият шеф на Българската банка за развитие (БРР) Стефан Мавродиев са напуснали България преди десетина дни, като двамата в момента се подвизават в луксозните си имоти в Гърция, разкриват източници на Топ Преса . Само преди седмица  Комисията за противодействие на корупцията (КПК) влезе в офиси и обекти, свързани с Вълка и бившия директор на ББР Мавродиев. Според запознати Гайтански от две седмици се намира в южната ни съседка. Там той разполага с ултра луксозна къща в комплекса „Сани“, закупена преди три години. Имотът се намира в богаташкия комплекс, разположен на първия ръкав на полуостров Халкидики – Касандра.

 

По информация на Топ Преса Гайтански купува къщата за 3,4 млн. евро, като впоследствие прави допълнителни ремонти за поне още 600 хил. евро. С интериора на имота му се заема лично последната му съпруга Ася, която професионално се занимава с вътрешен дизайн. Бившият началник на ББР Стоян Мавродиев също пребивава в Гърция. Неговият имот се намира в курортното селище Посиди, находящо се отново на първия ръкав на полуострова. Луксозната къща на Мавродиев е обградена с висок зид и десетки камери, които имат за цел да го пазят от любопитните погледи на туристите и минувачите.

 

Вчера министърът на вътрешните работи Калин Стоянов потвърди пред медиите, че към момента няма информация за местонахождението на Румен Гайтански – Вълка и бившия директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Според него е възможно двамата да бъдат обявени за международно издирване, а това дори може вече да е факт. Вътрешният министър не можа да уточни дали и кога Гайтански и Мавродиев ще се появят пред органите на реда. Калин Стоянов уточни, че въпросът за арестуването на Румен Гайтански не е под юрисдикцията на Министерството на вътрешните работи и че следствените действия са под контрола на други институции. „Няма нищо ново, освен случилото се вчера“, коментира той и добави, че ведомството му продължава да съдейства на колегите от Комисията за противодействие на корупцията. Според вътрешния министър предстоят множество процесуални действия, сред които разпити и експертизи, но те ще бъдат извършени единствено на база постановленията на съответните институции.

 

МВР не знае. Но Топ Преса знае. Папарак на югозападният таблоид засне, Гайтански как се подготвя на излезе на тур с яхнатата си докато институциите в България го търсят. Кадрите са от Sani Beach предлага изглед към лазурните води на нос Сани, плувен басейн с формата на лагуна, спа център и ресторанти с интернационална и гръцка кухня. Всяка от светлите и просторни стаи е с гледка към Егейско море или красивите пейзажни градини. Всички разполагат със собствена тераса или балкон и баня с душ тип тропически дъжд. Удобствата в стаите включват телевизор с плосък екран, минибар и климатик. Докато държавата си търси парите, Гайтански почива в Гърция. Ето ви го. В цялата му светлина!

 

Съдружник на Ахмед Доган, партньор в почистването на София и на още няколко общини в страната, притежател на част от Борисовата градина – името на Румен Гайтански-Вълка се завърна ударно в новинарския поток в последните седмици. Институциите се задействаха по серия скандални казуси около бизнесмена.

Бизнесменът получава прякора си покрай една от двете фирми, които през 90-те години отговарят за сметосъбирането в София – ДИТЦ и „Волф 96“.

Концесията от времето на Стефан Софиянски е прекратена, след като София е обхваната от криза с боклука. Контейнерите преливат, а дружествата на Гайтански отказват да почистват града. По това време кмет на София е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И до днес Борисов се хвали, че се „опълчил“ срещу Вълка и така е станал кмет. Макар че това е основен лозунг на Борисов, компании на Румен Гайтански продължават да участват в почистването на няколко квартала в София по време на управлението на ГЕРБ. Докато уж излиза от сметосъбирането и почистването на София, Вълка отново влиза и печели милиони само че през задния вход. През 2019 година например негова фирма – “Грийн Партнърс” АД, предоставя техника на общинското дружество “Чистота-Искър” за почистването на три столични квартала срещу 12 млн. лева.

Следва скандал, признание на проблема от Йорданка Фандъкова, уволнение на най-ниското възможно ниво в администрацията и… през януари 2020 г. Столичната община отново възлага на „Зауба“ и консорциума „Грийн Партнърс БКС“ договори за чистенето на осем столични района.

„Зауба“ е собственост на Румен Гайтански през „Волф“. Формално той не присъства в управлението на „Грийн Партнърс“, но 80% от дружеството принадлежат на Здравко Андреев, който е член председател на Съвета на директорите на „Зауба“ и на „Био Майнинг“. Гайтански продължава да печели и от договори за сметопочистване в други градове като Стара Загора, Сливен, Кърджали и Поморие. През юни 2020 година “Грийн партнърс-БКС“ печели за втори път 5-годишен договор за почистването на Сливен на стойност 28 млн. лева без ДДС. Фирмата на Гайтански почиства Сливен от по-рано. Още през 2015 г. дружеството печели обществената поръчка за 20 млн. лв. за сметосъбиране и извозване на боклука, въпреки че кандидат е и голяма австрийска фирма.

Заемът от ББР

Компания, свързана с Гайтански, се оказа и един от най-крупните кредитополучатели от държавната Българска банка за развитие (ББР).Става въпрос за „Роудуей кънстракшън АД“, която през 2019 година е взела кредит от държавната банка в размер на близо 150 млн. лв. Преди седмица стана ясно, че ББР губи 97% от необслужвания кредит.

Въпросният заем е обект на политически скандал още от сключването на договора през 2019 г., а през 2021 беше един от поводите за смяна на директора Стоян Мавродиев и на ръководството на ББР от служебното правителство, докато Кирил Петков беше министър на икономиката. Тогава нито КПКОНПИ, нито прокуратурата в лицето на Иван Гешев реагираха.

Комисията за противодействие на корупцията се задейства за престъпление в отпуснатия кредит и твърди, че част от парите от държавния заем впоследствие са послужили за плащането на кредит на ТЕЦ „Варна“ на Ахмед Доган към частната „Д банк“. Гайтански и Доган имаха за кратко официално съдружие в компания на име „Уотър-Витал“ през 2017 г., но неофициалните им отношения са много по-стари.

Незаконните постройки край язовир Искър

През лятото на 2020 г. стана ясно, че Гайтански строи хотелски комплекс в Държавното ловно стопанство „Искър“ в нарушение на закона.

Историята с незаконните постройки на Гайтански край язовир Искър също е свързана с едно от дружествата на бизнесмена – „Био Майнинг“ АД.

Битката срещу незаконния строеж и опитите за събаряне отнеха почти 4 години. След дългогодишно „ослушване“ от страна на ресорното Министерство на земеделието, новината за прекратената 15-годишна концесия на неговото дружество дойде отново преди дни.