Новини

Срещу 50 000: Прокуратурата пусна единствения задържан по акция Кредит

   
Срещу 50 000: Прокуратурата пусна единствения задържан по акция Кредит

Прокуратурата пусна единственият задържан по акция „Кредит“ - Иван Георгиев, срещу 50 000 лева гаранция.
Обвинението му беше предявено в четвъртък следобед в хода на разследването във връзка с отпуснат от ББР кредит от 150 милиона лева. Георгиев е адвокатът, който представлява фирмата, усвоила заема.
Освен Георгиев още двама души са обвиняеми по случая с кредита от близо 150 млн. лева, отпуснат от Българската банка за развитие. Това са Стоян Мавродиев, Румен Гайтански-Вълка. Първият е с обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери, а Гайтански е обвинен като подбудител. Те, обаче, все още не са задържани, тъй като не могат да бъдат открити.

На 14 август Комисията за противодействие на корупцията (КПК) проведе акция във връзка с неправомерно усвоен кредит от Българската банка за развитие (ББР). Става дума за близо 150 млн. лв., дадени на фирма, свързана с Вълка. Бяха обискирани имоти на Румен Гайтански - Вълка.

Разследването започва в края на октомври 2022 г. по повод сигнал за отпуснатия кредит през 2019 г. от ББР. Образувано е и водено разследване за престъпление по служба. Разследването е възложено на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), а след това на следовател от Софийската градска прокуратура. С постановление от 5 май 2023 г. производството е прекратено, тъй като наблюдаващият прокурор е приел, че не са налице доказателства за престъпление по служба. Апелативната прокуратура потвърждава прекратяването, но Върховната касационна прокуратура констатира пропуски в разследването, тъй като не са били изследвани част от връзките между дружествата, които по някакъв начин са свързани с кредита. Поради това, от 12 януари 2024 г. делото е върнато на прокуратура за продължаване на разследването, като веднага след това се дават указания за разпит на свидетели и е изискана документация. Впоследствие, след законодателни промени, досъдебното производство е възложено на Комисията за противодействие на корупцията. При извършените претърсвания са иззети документи и други доказателства.