Свят

Пакистан регистрира случаи на маймунска шарка

   
Пакистан регистрира случаи на маймунска шарка

Пакистан е открил трима пациенти с вируса mpox, съобщи здравният отдел в северната провинция Хайбер Пахтунхва, цитиран от Reuters.

Вирусната инфекция е открита при пациентите при пристигането им от Обединените арабски емирства, съобщиха от ведомството. Световната здравна организация обяви скорошното огнище на болестта като извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение, след като беше идентифициран нов вариант на вируса.

В Пакистан и преди е имало случаи на mpox, наричана още маймунска шарка. Но все още не е ясно кой вариант е открит при пациентите.
"За двама от пациентите е потвърдено, че имат mpox", каза Салим Хан, генерален директор на здравните услуги за Хайбер Пахтунхва. "Пробите на трети пациент са изпратени до Националния здравен институт в столицата Исламабад за потвърждение, каза той, добавяйки, че и тримата пациенти са поставени под карантина."
Здравни служители потвърдиха в четвъртък инфекция с нов щам на вируса mpox в Швеция и я свързаха с нарастващо огнище в Африка, първият знак за разпространението й извън континента ден след като Световната здравна организация обяви болестта за глобална общественост здравна спешност.

СЗО в сряда обяви огнището в Африка за извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение, най-високото ниво на тревога, след като случаите в Демократична република Конго се разпространиха в близките страни.

Има 27 000 случая и повече от 1100 смъртни случая, главно сред деца, в Конго от началото на настоящата епидемия през януари 2023 г.