Икономика

Германски вагони с климатик тръгват по линията София-Варна-София

   

  БДЖ

От понеделник (19 август) четири от новодоставените германски вагони ще бъдат композирани в бързия влак от София за Варна, заминаващ от Централна гара в 10 часа. За това съобщават от дружеството.

Други четири вагона ще бъдат включени към бързия влак, потеглящ от Варна за София в 09:25 часа.

Двете композиции с климатизирани вагони ще пътуват всеки ден и ще се движат по маршрут София-Пловдив-Варна и Варна-Пловдив-София.

БДЖ продължава поетапното да пуска в движение новодоставените вагони от Deutsche Bahn.

След финализирането на процедурите по техническите прегледи и сертификацията,  всички вагони ще бъдат включени в пътническите влакове в страната.

Припомняме, че първите т.нар. нови германски вагони бяха пуснати първо по линията София-Бургас-София на 22 юни тази година. В тях по маршрута пътува транспортният министър Георги Гвоздейков, а пътническата композиция закъсня само 5 мин.

Месец след това стана ясно, че климатичната система във вагоните не работят, а пътниците сигнализираха, че във вагоните „няма въздух“ и е горещо, а прозорците не се отварят. Оказа се, че има проблем със системите за охлаждане и отопление. Вагоните отидоха на профилактика.

От БДЖ припомнят, че билети за пътуване с влак могат да бъдат закупени от касите на гарите, в специализираните железопътни бюра и през системата за онлайн издаване на билети.

При закупуване на билети за отиване и връщане пътуващите могат да ползват 20% намаление от редовната цена на билета, припомнят от дружеството.

Клиентите на БДЖ могат да се информират за разписанието на влаковете от електронния пътеводител на официалната страница на дружеството (www.bdz.bg), от служителите на билетните каси и гишетата „Информация”, както и на националния информационен телефон 02/931 11 11.