Свят

Шинаватра е най-младата жена премиер в историята на Тайланд (СНИМКИ)

   


Парламентът на Тайланд гласува Петонгтарн Шинаватра да стане министър-председател на страната. Tя е най-младият премиер в историята на страната и е член на най-известната и противоречива политическа династия на кралството, предаде Си Ен Ен.

Гласуването за назначаването на 37-годишната дъщеря на сваления бивш лидер Таксин Шинаватра дойде два дни след като Конституционният съд на Тайланд отстрани министър-председателя от длъжност. Това изложи страната на политическа несигурност.

Петонгтарн спечели 319 гласа в Камарата на представителите, след като беше номиниран като единствен кандидат от управляващата коалиция на нейната партия. Тя все още трябва да бъде одобрена от крал Маха Ваджиралонгкорн, преди да може официално да встъпи в длъжност и да назначи кабинет.

Снимка: gettyimages

Паетонгтарн благодари на поддръжниците си и каза, че се чувства „уважена“ от решението. „Ще дам всичко от себе си на тази позиция“, каза тя пред журналисти в централата на партията ѝ в Банкок.

Бащата на новия премиер - Таксин, е една от най-влиятелните личности в Тайланд. Чрез своята икономическа и популистка политика изгради политическа машина, която доминираше политиката на страната през последните две десетилетия. Той беше свален от власт при преврат през 2006 година. Тогава Таксин отива в изгнание за повече от 15 години, за да избегне обвинения в корупция.

Снимка: gettyimages

Най-малката му дъщеря ще бъде втората жена министър-председател на Тайланд след леля си Йинглук Шинаватра, сестрата на Таксин. Тя също беше отстранена от длъжност при военен преврат през 2014 година. 

Чичо ѝ Сомчай Уонгсават също е бил премиер за кратко през 2008 година.

Снимка: gettyimages