Свят

Доналд Тръмп: Не вярвайте на проучванията, водя със солидна преднина пред Камала Харис

   

  google

Кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп смята, че има значителна преднина пред съперничката си от Демократическата партия Камала Харис.

"Мисля, че съм напред, и то значително повече, отколкото се смята", каза той на митинг в Ню Джърси, цитиран от АП.

Според Тръмп Харис е "радикална лява социалистка". "Тя е дори по-радикална от социализма", заяви бившият президент на САЩ.

По-рано това лято социологическите проучвания показваха, че Тръмп значително изпреварва президента на САЩ Джо Байдън. По-късно обаче Байдън обяви, че се оттегля от президентската надпревара - на негово място кандидатът на демократите беше вицепрезидентът Камала Харис.

През последните седмици, според някои социологически проучвания, тя е успяла да намали разликата с Тръмп. В началото на тази седмица например проучване на Fox News показа, че Тръмп изпреварва Харис по популярност само с 1%.

Тръмп заяви, че ако спечели изборите, ще увеличи производството на петрол, за да намали цените на енергията.

"Веднага ще намаля цените от първия ден на президентството, ще сондираме за петрол. Това ще понижи цените на всичко", заяви Тръмп на пресконференция в Ню Джърси.

По този начин бившият президент използва в речта си лозунга "Drill, baby, drill", който републиканците използваха на президентските избори през 2008 г. Лозунгът призовава за увеличаване на сондажите за нефт и газ.

Тръмп обеща, че ако се върне в Белия дом, неговата администрация ще намали цените на енергията наполовина през първите 12 месеца.

Според бившия президент САЩ разполагат с повече петролни запаси от всяка друга държава, "включително Русия и Саудитска Арабия". Освен това Тръмп заяви, че не е против възобновяемата енергия, но не я смята за решение на всички енергийни проблеми на страната.

"Аз съм за чист въздух, чиста вода. Но не можем да унищожаваме страната си заради това", каза републиканският кандидат за президент.

Доналд Тръмп се изказа в полза на необходимостта от ограничаване на миграционния поток и обеща да реши проблема с незаконната имиграция, ако спечели изборите.

"Ще затворим границата, ще спрем това нашествие, ще връщаме нелегалните обратно", заяви Тръмп на пресконференция в Ню Джърси.

Освен това Тръмп разкритикува имиграционната политика на настоящия президент Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис.

"Тя беше отговорна за решаването на проблема с границата. А тя позволи на 20 милиона души да преминат при нас. А аз мисля, че всъщност беше много повече (...). Тя иска да даде на всички тях гражданство и достъп до безплатно здравеопазване", подчерта бившият президент на САЩ.

През март Камарата на представителите на САЩ прие резолюция, осъждаща граничната политика на Байдън. Президентът и министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас бяха обвинени, че са създали "най-тежката криза на граничната сигурност в историята на страната".

В резолюцията се изисква Байдън да ускори извеждането на мигранти и реформите в системата за предоставяне на убежище. През февруари той подкрепи двупартиен законопроект на Сената, който включваше обширни реформи в областта на граничната сигурност, но документът беше отхвърлен от републиканците в Камарата на представителите като твърде слаб.

В края на юни Аксиос съобщи, позовавайки се на данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ, че на испаноговорящите се дължи 70% ръст на населението на САЩ през 2023 г.