Спорт

Стефка Костадинова познала колко медала ще имаме в Париж

   
Стефка Костадинова познала колко медала ще имаме в Париж

Стефка Костадинова е познала колко медала ще има България от Олимпийските игри в Париж, а Христо Стоичков очаква поне десет отличия от Лос Анджелис 2028 г.

"Когато заминавах за Париж, казах, че очаквам да имаме 5-6 медала. Малко ми беше трудно в началото, защото нямахме медали и се бях отчаяла, но после, като се отпуши, за един ден спечелихме пет медала", разказа Костадинова пред Нова тв.

За следващата Олимпиада Стоичков пък очаква поне десет медала, намеквайки за отбора ни по художествена гимнастика. "Видях в техния поглед жаждата за победа", каза той за гимнастичките ни.

Костадинова се обърна към спортистите, които не успяха да спечелят отличия, като им каза, че човек като губи, не знае какво печели. А специално за гимнастичките каза: "Тези момичета бяха накрая на Олимпиадата. Те преживяваха всяка победа и всяка загуба".

Според Христо Стоичков на ансамбъла са му трябвали още 3-4 месеца време, за да усъвършенства съчетанията си.

"Може да критикуваме ние, големите спортисти, а не хора, които не са влизали в залата и не са слагали шорти. Може да дават мнение, но не и да критикуват", каза Костадинова.

Стоичков и Костадинова гледаха заедно успеха на Карлос Насар във вдигането на тежести. "Бяхме на една вечеря преди състезанието. Той дойде и каза: "Тези, които са след мен, само ще могат да ме гледат". На Олимпиадата той успя да вдигна 224 кг, което значи, че вероятно е вдигал и 230 кг, коментира Стоичков.

"Чух коментари и изказвания, че нашите спортисти не са българи. Химнът е български, знамето е българско. Нима сме слепи да си отворим малко повече очите и да видим, че Испания има олимпийски шампион, който е роден в Куба? Ами Америка, за която всички говорим, отборът ѝ по тенис на маса - откъде са? Ако не са Гриша Ганчев, Николай Вълканови другите, които помагат да чуваме българския химн, кога?", каза Стоичков.

"Това е световна тенденция и ние трябва да сме в крак с времето. В никакъв случай не трябва да се омаловажават нещата. Браво на тези наши български спортисти", коментира световната рекордьорка в скока на височина.