Новини

МРРБ реагира остро на среща между Кирил Петков и председателя на УС на АПИ

   
МРРБ реагира остро на среща между Кирил Петков и председателя на УС на АПИ

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) излязоха с официална позиция, че категорично се противопоставят срещу опитите на политически лидери и партии да използват институцията и нейните агенции за манипулация с цел политически дивиденти.

Реакцията им е по повод срещата на съпредседателя на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков с председателя на Управления съвет на Пътната агенция Йордан Вълчев, по време на която е бил обсъждан проектът за автоматизирано реверсивно движение на пътя София-Владая-Перник.

Кирил Петков обяви във Фейсбук профила си, че вчера е провел среща с инж. Йордан Вълчев, за да получи повече информация за проекта. Той получил уверение, че обществената поръчка трябва да бъде обявена до края на септември, а изпълнението да е факт през 2026 година.

"Като водач на листите за Перник и София от ПП-ДБ поемам ангажимент да следя отблизо реализацията на този важен инфраструктурен проект", написа Петков.

Малко по-късно Петков обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е звънял в късните часове на нощта по министерства, за да правят кризисни изявления.

"Борисов звънял в късните часове на нощта по министерствата на служебното правителство, с което той уж нямал нищо общо. Резултатът от изплашеният Бойко и неговите министри може да намерите във фейк сайтовете тази нощ", пише той.

Тази сутрин от МРРБ излязоха с официална позиция, че "категорично се противопоставят срещу опитите на политически лидери и партии да използват институцията и нейните агенции за манипулация с цел политически дивиденти".

Ето позицията им без редакторска намеса:

Нашата позиция е категорична и непоколебима – ние работим за гражданите на Република България, не за политическите интереси на партиите и техните лидери. Няма да позволим на никого, включително на г-н Кирил Петков, да се намесва в работата на министерството и да пречи на изпълнението на инфраструктурните проекти, които са от съществено значение за развитието на страната. Не приемаме намесата и лъжите на политическите фигури и ще се борим с всички средства срещу тези опити. Нека бъде ясно - МРРБ не е игрище за политически манипулации и ние няма да позволим на никого да използва институцията по този начин. 

Правим и следното уточнение по повод среща на г-н Кирил Петков на 16 август в Агенция “Пътна инфраструктура“: г-н Петков никога не е участвал в работата на министерството или ресорните му агенциите. Г-н Петков не е и участник в разработването на инфраструктурните проекти или други дейности на МРРБ, вкл. и изграждането или ремонтни дейности на пътища. Също така никога не е търсено „експертното“ му мнение по темата за реверсивното движение на пътя София-Перник, както и по други теми.

Малко преди 13 ч. беше публикувана и позицията на председателя на Управителния съвет на Пътната агенция Йордан Вълчев. Той заявява, че вчерашната му среща с Кирил Петков е проведена по настояване на Петков и на нея той "е получил информация за определени проекти, за реализирането на които няма никакъв принос".

"Категорично възразявам срещу опитите на всезнаещи, но всъщност нищо неразбиращи от материята политици да внушават, че работата на Агенция “Пътна инфраструктура” се ръководи от техния предизборен график. Като председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна администрация" няма да позволя държавната пътна администрация да е дъвка в предизборната кампания на партиите. Зад всеки пътен проект стои трудът на много висококвалифицирани експерти и съпредседателят на ПП г-н Кирил Петков, въпреки своята изключителна компетентност, не е сред тях", написа Вълчев.