Новини

121 години от Илинденско-Преображенското въстание, без заря на Петрова нива

   
121 години от Илинденско-Преображенското въстание, без заря на Петрова нива

Заради риск от пожари за първи път без тържествена заря ще се проведе Националният възпоменателен събор в историческата местност Петрова нива. Тази година се навършват 121 години от обявяването на Илинденско-Преображенското въстание. Хиляди тракийци и потомци на бежанци от цялата страна се очаква да пристигнат за събора. 

Събитието се провежда под почетния патронаж на президента Румен Радев. На възпоменателното тържество слово ще произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова.

Химнът на Странджа огласява всяка година през август историческата местност Петрова нива, където се е взело решението за избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Десетки тракийски дружества от цялата страна ще се включат в честванията. Изложба на стари оръжия, туристически поход, хоротека на фолклорни клубове включва програмата, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

"Програмата е доста пъстра, започва с изложба от бележити годишнини от Тракийското движение. Туристически поход е предвиден от Петрова нива до село Стоилово на местността Свети Илия, където има паметник, август 1903 година на това място е даден сигналът за Илинденско-Преображенското въстание. След това има и изложба на стари оръжия. Има научна конференция. В 17:00 ч. започва танцовата обиколка из българските фолклорни танци".

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на заупокойната молитва в памет на загиналите преображенци. Тя ще бъде отслужена в храм-костницата от сливенския митрополит Арсений. Кулминацията на честванията е възпоменателното тържество пред мемориала на загиналите във въстанието.