Анализи

Божанов защити Петков: Ще продължим да решаваме проблемите, резултат от нереформираните институции

   
Божанов защити Петков: Ще продължим да решаваме проблемите, резултат от нереформираните институции

След като Кирил Петков направи в петък абсолютно нормална среща с шефа на Агенция "Пътна инфраструктура" и писа съвсем телеграфно за напредъка по важен за Перник инфраструктурен проект, в 21:38 министерството е публикувало позиция (според Петков - след обаждане от Борисов), че то няма да позволи "намеса в работата", "да се пречи" и т.н.
Това е шаблон. Всяка среща, всеки телефонен разговор, всеки опит да се свърши нещо полезно, може да бъде използван, за да бъдем обвинени в "намеса в работата", в "натиск", във "вмешателство". Даже при повече креативност може и досъдебно производство да бъде образувано за "отправяне на заплахи".

Това написа на страницата си във Фейсбук Божидар Божанов от ПП-ДБ, след срещата на Кирил Петков в петък с шефа на АПИ и последвалата реакция от различни институции. Ето и още от публикацията на Божанов:

Това е и послание: към нас, да не си говорим с никого, защото после ще имаме медиен проблем. И към държавните служители - да не си говорят с нас, защото после ще им се карат (в добрия случай).
Ние няма да спрем да си изпълняваме правомощията на народни представители. Няма да спрем да опитваме да решаваме проблемите, които са резултат от нереформираните с десетилетия институции. И не се притесняваме, че от един спокоен разговор ще последва брифинг или прессъобщение за "натиск" и "намеса". Този шаблон звучи все по-кухо и гражданите им се смеят.