Новини

Шеф в Агенцията по храните брои 1.5 млн. лв. за къща в Черноморец, съсед му е Лютви Местан

   
Шеф в Агенцията по храните брои 1.5 млн. лв. за къща в Черноморец, съсед му е Лютви Местан

Тази пролет шефът на Бургаската областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) Димитър Германов се е обзавел с тузарска къща в Черноморец, с частен басейн и панорамна гледка към морето, разкриват негови съседи, изненадани от необяснимото богатство на държавния служител.

 Началникът на бургаската агенция по безопасност на храните е придобил баровския имот в Черноморец, който е част от 5-звезден жилищен комплекс с постоянно контролиран достъп и заградена за преминаване на простосмъртните частна улица, в началото на 2024 г., след като е броил 750 000 евро на предишния собственик. Продавачът – руски гражданин, е получил парите в брой, а не по банков път, за да се избегне блокирането на средствата, твърдят запознати, цитирани от "Уикенд".

Димитър Германов се е нанесъл в новия си престижен дом на улица „Братислава“ №47 в Черноморец тази пролет заедно със съпругата и дъщеря си, като е похарчил допълнително цяло състояние, за да облагороди къщата си. Дизайнерски диван от Виена на стойност 40 000 евро и фитнес уреди – последен писък на модата, са само част от лъскавите интериорни придобивки, които красят морското имение на държавния служител. Размахът, с който Германов пилее пари, е предизвикал завист даже у бившия лидер на ДПС Лютви Местан, който е съсед по имот с шефа на ОДБХ – Бургас в Черноморец.

„Този дребничкият с очилата харчи като Илон Мъск! Толкова ли много се краде в Агенцията по храните“, не скрил раздразнението и учудването си от благосъстоянието на новия си комшия в Черноморец Лютви Местан в разговор с предшественика на Германов в ОДБХ – Бургас д-р Георги Митев. Миналата есен д-р Митев беше принуден да сдаде директорския пост, за да бъде устроен на него проваленият бивш кмет на Приморско.

 Твърди се, че откакто е начело на Бургаската агенция по безопасност на храните, Димитър Германов е създал стройна корупционна система за рекет над ресторантьори и търговци. Действащи като наказателни отряди екипи от подчинени на Германов пишели максимални по размер глоби за несъществени нарушения на търговски обекти в Бургас и по Южното Черноморие, а впоследствие размерът на санкциите бил намаляван чувствително след плащането на подкупи. Потърпевши от рекета на Димитър Германов разказват, че рушветите се плащат в ресторант „Замъка“ в Бургас, който е стопанисван от Милен Янков Георгиев. Той е съпруг на Мария Георгиева, дългогодишен секретар на община а Приморско и дясна ръка на бившия кмет на морското Димитър Германов. Неофициално се коментира, че половината от ресторанта, който се помещава в бургаския парк „Велека“, е собственост на директора на Бургаската агенция по безопасност на храните.

Друга схема, чрез която Германов финансира 5-звездните си имотни придобивки, е свързана с дружество, което сключва фиктивни договори с ресторанти и хотели за събиране, съхранение, унищожаване и преработка на странични животински продукти, които заведенията генерират като отпадъци. Фирмата, препоръчвана на ресторантьорите и хотелиерите да сключват договори с нея, е ръководена от подставени лица на Димитър Германов, категорични са няколконезависими един от друг източника.

Димитър Германов, ветеринарен доктор по професия, се изстреля към върховете на стопанския елит, след като беше три мандата кмет на Приморско и за 12-годишното си царуване съумя да превърне градчето от оазис в кочина и в неофициална столица на чалгата. Миналата есен обаче Германов беше разжалван от ГЕРБ и не беше издигнат за кандидат-кмет след многобройни постъпили сигнали за корупционни практики. Чашата на търпението срещу него преля, когато в разгара на миналогодишния библейски потоп кметът заряза Приморско на милостта на природата и хукна към къмпинг „Градина“, за да спасява от потъване в морето луксозната си каравана за 80 000 лева.

Проваленият градоначалник сдаде кметския стол на Приморско, а опитът му да управлява задкулисно курортния град чрез издигането на заместника си като независим кандидат за кмет претърпя неуспех.

За 12-годишното си кметуване в Приморско Димитър Германов придоби имоти на обща стойност над 5 млн. лв., изчисляват на юг от Бургас. Ветеринарят притежава къща в Ясна поляна, два апартамента в Бургас, жилище от 115 кв. м на първа крайбрежна линия в Приморско на метри от Южния плаж, апартамент в София и зимен ваканционен апартамент в Пампорово. Придобитата тази пролет къща за 1,5 милиона лева в Черноморец обаче е перлата в имотната му огърлица.

И докато Димитър Германов богатее ударно като директор на Бургаската агенция по безопасност на храните, то в Комисията за противодействие на корупцията игнорират множество постъпили сигнали за необяснимото богатство на държавния служител. „Има подадени няколко сигнала за корупция срещу Германов, но разследващите от КОНПИ се оправдават, че нямат време да започнат проверка срещу него, тъй като работят по други, по-важни за обществото случаи. Все пак началникът на КОНПИ е лично информиран за рушветчийските милиони на Германов и е обещал да се заеме с него“, разказва човек от обкръжението на директора Антон Славчев./ pik.bg