Новини

Калин Стоянов: Задвижен е сценарият С наше МВР през ала-бала с президента

   
Калин Стоянов: Задвижен е сценарият С наше МВР през ала-бала с президента

„Всички сме свидетели, че е задвижен сценарият „С наше МВР през ала-бала с президента“. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов по повод отказа на Румен Радев да подпише указ за ново служебно правителство, в което фигурира Стоянов. Той направи препратка към изтеклите записи от събрание на „Продължаваме промяната“, очевидно визирайки опит на формацията да си осигури по-голяма подкрепа на предсрочния вот.

Стоянов говори на протеста на служители на МВР, който се провежда пред президентството, а редом до него бе посочената за служебен Горица Кожарева.

„Благодаря за спонтанния протест, който е срещу безпрецедентните опити да се овладее системата на МВР.  Благодаря на Горица Кожарева, че ми гласува доверие. Тази жена е по-голям мъж от много други, взети заедно“, каза Стоянов.

Стоянов за пореден път повтори думите си, че всички, които искат да овладеят системата на МВР, с това няма да възвърнат загубеното политическо доверие.

Добави, че президентската институция безпрецедентно се е намесила в дейността на изпълнителната власт, като определея кои хора да са част от служебния кабинет. Според конституционалиста Наталия Киселова отговорността за подобен кабинет обаче е споделена.

Стоянов отказа да коментира защо служителите протестират, след като по Закона за МВР протест е допустим само за осъществяване на социално-икономическите им права и интереси и то само чрез техните легитимни синдикални организации.