Спорт

Във ФИФА Христо Стоичков ще работи за българския футбол

   


Легендата на българския и световния футбол Христо Стоичков даде интервю, в което говори за новата си работа във ФИФА. Носителят на „Златната топка“ разкри пред Труд, че ще работи за развитието на българския футбол.

"Разговорите по тази тема не са от вчера. За първи път имах възможност да говоря с Джани Инфантино по въпроса на световното първенство в Катар в края на 2022-а година. Помолих го да ми даде интервю за големия американски канал TUND, за който тогава работих. Инфантино на момента прие без никакви условности. Разговорът пред камерата продължи 45 минути, а после поне още толкова говорихме на четири очи. Инфантино ми показа, че прави всичко възможно да развива футбола. Разпитва ме и какво се случва в България, какво съм видял по света. Тогава не съм си и помислял да започвам работа във ФИФА. Говорихме като приятели. Доста пъти се срещахме впоследствие и след това. Разбрах, че футболът е в кръвта на Инфантино, както и в моята. Както се казва - намерихме се. След Катар 2022 винаги ми се обажда преди важни форуми и по традиция за финал иска нещо, което няма как да му откажа - да играя с него в сборния отбор на ФИФА", заяви Стоичков.

"Щях да се изненадам, ако "доброжелателите" не бяха се показали от храстите. Нали имам социални мрежи и съм в интернет пространството. Ще им кажа само едно - името Христо Стоичков винаги ще значи нещо във футбола. С Джани Инфантино сме си стиснали ръцете и това означава повече от всичко. Дори иска да имам свой кабинет в новия офис на ФИФА в Париж. Още уточняваме някои подробности около моята длъжност. Със сигурност ще бъде свързана с Източна Европа и развитието на футбола в района. Инфантино много държи нивото на инфраструктурата да се повишава, да няма огромна дупка със западния свят. Иска да има голям футбол в България и не спира да ме разпитва защо нямаме отбор за световно. Мисля, че в това отношение най-много мога да съм полезен. А каква длъжност заема Христо Стоичков? Наричат ме Кавалер на „Златната топка“. Аз пък се наричам един от милиардите поданици на Цар Футбол. Той ми даде всичко в живота и аз искам да върна жеста", добави Камата, който отговори на въпрос "ще помагате ли на България като служител на ФИФА" по следния начин:

"Разбира се, неслучайно в моя автомобил първата песен винаги е „Моя страна, моя България“. За помагането - разбира се в рамките на регламента и спазване на правилата на ФИФА. Трябва първо да намерим верния маршрут с посока напред и нагоре и ще се постарая да го имаме възможно най-бързо. Знам колко много проблеми има в родния футбол. И мечтая за времена, в които нашите отбори отново ще имат сериозно присъствие в европейските турнири. Затова трябват бази, условия. ФИФА иска да помогне на всички - българи, сърби, румънци, молдовци... Да не изброявам всички. На конгреса на централата в Банкок говорихме с Георги Иванов. Той има добри виждания за бъдещето си. Пожелавам му да ги осъществи и да не се огъва пред никого."