Свят

Ален Делон е пожелал да бъде погребан до кучетата си

   

  google

Ден след смъртта на Ален, почетен масово отвъд пределите на страната - от Италия до Япония, Франция се готви да се сбогува с една от иконите на френското кино в света, предава АФП, цитирана от БТА. Трите му деца - Антони, Анушка и Ален-Фабиен Делон, ще трябва да се погрижат за организацията на погребението на легендата на седмото изкуство. В неделя те се съгласиха да обявят смъртта на Ален в съвместно изявление след месеци на спорове относно медицинските грижи за баща им.

Ще бъде ли отдадена заслужена почит и/или погребението ще се проведе в строго уединение със семейството и приятелите или с хора от филмовата индустрия? Ален Делон е поискал да бъде погребан близо до кучетата си - в имота си в Души в Лоаре, Централна Франция, където почина. 

Легендарният френски актьор, който си отиде на 88-годишна възраст, остави след себе си огромно наследство и дълбока любов към кучетата, която съпътстваше живота му до последните му мигове. Делон никога не е крил привързаността си към четириногите си приятели, като дори е изразил желание да бъде погребан до тези, които почиват в двора на резиденцията му.

"Целият ми живот е там, в гробовете на моите кучета", бе споделил той в интервю, обобщавайки значението, което те са имали за него. В имота му около 50 кучета са намерили място за вечния си покой, всяко с надгробен камък и собствено име, често погребани по двойки. За Делон това гробище е представлявало светилище, място на спокойствие, където е поискал да бъде погребан, до единствените същества, които, както казва, са го обичали безусловно, пише изданието La Repubblica.

Секссимволът с бурен живот, винаги е намирал в кучетата онази истинска и искрена любов, която запълваше вътрешната самота, с която живееше, особено през последните години от живота си.

Актьорът винаги е живял с тях, а един от първите му четириноги приятели е Гая, женски доберман. "Един ден й изкрещях, ударих я по гърба. Тя седна и ме погледна, видях я да плаче". От този ден Делон осъзнава колко добре кучетата са способни да предават емоциите си: "Оттогава разбрах всичко. Оттогава те винаги ми се усмихват."

Той винаги е бил сред основните поддръжници за правата на животните. Актьорът не се въздържаше и от сензационни жестове: веднъж изпрати хеликоптер, за да спаси коте, чиито лапички бяха отрязани. След като се възстановило, той взел животното във вилата си.

Едно от последните му кучета е Лубо, към което той е бил много привързан. Страшна връзка, дотолкова, че едно от последните желания на актьора в случай на смърт, е кучето му да бъде евтаназирано, за да не може повече да живее без него.

И точно тази любов кара Делон да страда много, когато Лубо е замесен и в последните семейни битки: сред различните обвинения, отправени към партньорката на актьора, има и такова за лошо отношение към кучето, което след това се озовава в приют. "Ако умра преди него, ще помоля ветеринарния лекар да си тръгнем заедно. Той ще му постави инжекция, така че да умре в ръцете ми."

Връзката на Ален с кучетата му беше меко казано специална.

През 2009 г. актьорът се прочу с друг акт на любов към животните. Бездомно куче, пинчер, наречено по-късно Мамбо, става жертва на ужасна жестокост близо до Перпинян: млада двойка го залива с бензин и го подпалва. Кучето оцелява по чудо, но с тежки изгаряния. Историята предизвиква огромно възмущение и верига от солидарност, в която се включват известни личности, включително футболистът Зинедин Зидан.

В едно интервю по онова време Ален не скрива възмущението си към виновниците за престъплението, като провокативно изразява желанието си да се грижи за тях в своята собственост, с неявни наказателни намерения.