Свят

Москва обяви Клуни за нежелан в Русия

   
Москва обяви Клуни за нежелан в Русия

Москва обяви фондацията на холивудската звезда Джордж Клуни за нежелана на територията на Русия, след като стана ясно, че тя разследва военни престъпления в Украйна, съобщи "Политико". Днес руските власти забраниха на организацията с нестопанска цел Clooney Foundation for Justice (CFJ) да работи в страната.

"Фондацията на Клуни за правосъдие" е основана през 2016 г. от американския актьор и съпругата му – адвоката по правата на човека Амал Клуни, с цел да разследва нарушения в сферата на човешките права. Според нейния уебсайт CJF "активно разследва военни престъпления в Украйна".

От Главната прокуратура на Русия в изявление в своя канал в социалната мрежа Telegram изтъкнаха, че фондацията "извършва работа, насочена към дискредитирането на Русия в холивудски мащаб". "Тя активно подкрепя напусналите страната псевдопатриоти, членове на забранени екстремистки сдружения и терористични организации", се казва в изявлението.

Фондацията на Клуни има дейност в 40 държави по света, уточнява агенция Интерфакс. През юли фондация "Клуни", заедно с няколко други неправителствени организации, заведе дело в Комитета по правата на човека на ООН, обвинявайки Русия в нарушаване на човешките права на украинците, загинали при ракетната атака срещу Виница през 2022 г.

"Под прикритието на хуманитарни идеи "борците за справедливост" от Медисън авеню насърчават инициативи за наказателно преследване на висшето ръководство на Русия, разпространяват публично негативни псевдоекспертни оценки за руското законодателство за чуждестранните агенти и неправителствени организации", припомня изданието публикацията на Главната прокуратура в Telegram, пише Сега.