Икономика

Монета от 1 паунд с лика на крал Чарлз III влиза в обращение

   
Монета от 1 паунд с лика на крал Чарлз III влиза в обращение

Първите монети от 1 паунд с лика на Чарлз III влизат в обращение тази седмица, съобщи Би Би Си.
Почти три милиона монети са пуснати в пощите и банките в страната.

Монетите отбелязват възкачването на Чарлз на престола и неговата любов към природния свят, като обратната страна изобразява двойка пчели.

Въпреки че лика на краля се превръща в позната гледка върху монети, тези с лика на кралица Елизабет II ще останат в обращение. В отговор на търсенето се секат нови комплекти монети.
 
„Гордост е да разкрия, че монетата от 1 паунд на крал Чарлз III е вече в обращение. Знаем, че ще има вълнение сред колекционерите и обществеността да се сдобият с тази специална част от историята“, заяви Ребека Морган, директор в Кралския монетен двор.

Пчелите са едни от осемте нови дизайна, които ще се появят на националните монети от 1 пенса до 2 паунда. Новите дизайни бяха представени още през октомври.

Задната страна на монетата включва флората и фауната на страната. Животни от червена катерица до глухар също са изобразени като част от усилията да се покажат важността и несигурността на природния свят.
 
Морган се надява дизайните да предизвикат „важни разговори за запазването на тези важни видове“.

Всяка монета е създадена с подкрепата на Кралското градинарско дружество и Кралското общество за защита на птиците.
Размерът и формата на монетите остават непроменени, което е ключово заради все още широкото използване на монети за вендинг машини, самообслужването в супермаркети и паркомати.

Кралският монетен двор е направил монети с лика на всеки британски монарх след Алфред Велики.
Въпреки че има възпоменателни монети в обращение с лика на Чарлз III, новите дизайни маркират преминаването към монети, които ще се използват ежедневно.
Предишният комплект монети включваше формация с щит и беше въведен по времето на кралица Елизабет II през 2008 г. и още известно време ще доминира сред 29-те милиарда монети в обращение в Обединеното кралство.