Новини

Демерджиев: Калин Стоянов показа политически зависимости, свързан е с Пеевски

   
Демерджиев: Калин Стоянов показа политически зависимости, свързан е с Пеевски

"Проблемите с кандидатурата на Калин Стоянов са видими рано във времето. Още при първия служебен кабинет. Тогава светна червена лампа. Ставайки служебен министър, той показа, че не различава работата в редовно и служебно правителство. Очевидно президентът даде шанс тогава на Стоянов да покаже дали е способен да се справи с тази задача, въпреки че и тогава имаше притеснения. Поводът за това за станалото вчера са действията, които Калин Стоянов извърши като служебен министър. Той показа политически зависимости", каза Демерджиев.

Той подчерта, че категорично има обвързаност между Пеевски и Стоянов, чиито зависимости са станали много явни по време на служебния кабинет "Главчев" и това се вижда и от резултатите от предходните парламентарни избори:

"В районите, в които Делян Пеевски беше водач на листи, Благоевград и Кърджали има повишаване на гласовете в абсолютни стойности за ДПС в негово лице. В Кърджали с около 8 хиляди гласа, а в Благоевград с малко под 7 хил. гласа. На фона ниската активност подобно повишаване на гласовете е необяснимо. Ще дам два примера. В Белица в секция със 75 души са гласували 74. Има пет невалидни бюлетини, всички валидни са за ДПС. В село Бабек в секция от 564 души са гласували 507, а от тях 498 са гласували за ДПС. Ясно се вижда, че тук има изкривяване на резултата".

Според него Калин Стоянов не е дал спокойствие в МВР. "С встъпването си смени редица директори на дирекции на главни дирекции, административни ръководители, 23-ма областни директори и екипи, които доказаха, че могат да провеждат честни избори", каза  Демерджиев.

Той допълни, че Калин Стоянов не пое отговорност за нито едно от своите действия. "Калин Стоянов предложи смяна на главния секретар Петър Тодоров, за когото нямаше никакви данни, че не се справя с длъжността си. Твърдеше, че Живко Коцев е лично негов избори и носи отговорност за действията на този главен секретар. После видяхме какво се случи с Живко Коцев, а Калин Стоянов започна да твърди, че са му го натрапили", посочи Демерджиев.

Според него страната се намира в конституционна криза, но тя била предопределена от действията на Народното събрание. "Депутатите дадоха "постно меню" на президента, от което той да избира служебен министър-председател. После Народното събрание остави практически двама-трима, тъй като не попълни вакантните позиции – омбудсман, заместник на омбудсмана, подуправител на БНБ. Гуверньорът на БНБ не може да е служебен премиер. Отказът на Горица Кожарева да преразгледа решението си за Калин Стоянов задълбочи кризата".