Свят

Ракетен двигател се взриви по време на тест на космодрум във Великобритания

   
Ракетен двигател се взриви по време на тест на космодрум във Великобритания

Ракетен двигател се взриви по време на тестово изстрелване на новия британски космодрум в северна Шотландия, съобщиха официални лица.

Този инцидент е голяма пречка за младия космически сектор в Обединеното кралство, предаде АФП.

Няма пострадали при експлозията на космодрума SaxaVord на отдалечения остров Унст, съобщи операторът - германският производител на ракети Rocket Factory Augsburg (RFA).

Компанията се надява да изстреля в орбита първата вертикална ракета на Обединеното кралство оттам по-късно тази година. Неуспешният тест беше едно от изпитанията в навечерието на изстрелването.

Той идва три месеца, след като RFA проведе първия си тест на двигател на площадката, който беше обявен за успешен.

„В понеделник вечерта RFA предизвика пожар на първата си степен на стартовата площадка на космодрума SaxaVord“, заяви говорител на германската компания.

„Това доведе до аномалия, която предизвика загуба на степента. Никой не е пострадал при този процес. Площадката за изстрелване е спасена и обезопасена, ситуацията е под контрол и всяка непосредствена опасност е намалена“, добави той.

Говорител на SaxaVord посочи, че „ще работи с RFA, за да разбере и да се поучи от причините и да ги подкрепи, докато преминават към следващия етап от подготовката си“.

SaxaVord е първият напълно лицензиран космодрум за вертикално изстрелване в Европа.

Той е един от няколкото космически центъра, които се появяват на континента на фона на нарастващата популярност на малките ракети и комерсиализацията на космоса.

SaxaVord получи разрешение от британските авиационни регулатори през декември 2023 г., за да започне изстрелвания в орбита през тази година. Тя има право да извежда до 30 пъти годишно спътници и други полезни товари.

Първият опит за изстрелване на спътници от територията на Обединеното кралство се провали през януари миналата година, когато ракета не успя да навлезе в орбита, след като се изхвърли от Boeing 747 на Virgin Orbit.

Опитът се проведе на космодрума Корнуол в Югозападна Англия, където ракетите се пренасят от самолети и се изстрелват хоризонтално.