Свят

Потъналата яхта край Сицилия: Английският Бил Гейтс и дъщеря му са сред изчезналите (СНИМКИ)

   


Продължават издирвателните операции след трагичния инцидент край Палермо на остров Сицилия, при който потъна луксозна яхта след развихрило се водно торнадо.

Въпреки силните ветрове и бурното море капитанът решил да отплава. На борда е е имало 22 пътници. 15 от тях бяха спасени.

Петима души все още са в неизвестност.

Сред тях са британският бизнесмен Майк Линч, наричан английският Бил Гейтс, чиято собственост е била яхтата. Издирва се и 18-годишната му дъщеря Хана, както и адвокатът на семейството, който е бил на борда със своята съпруга.

В неизвестност е и Джонатан Блумър - президентът на голяма международната финансова корпорация Morgan Stanley.

Елегантната, дълга 56 метра, яхта Bayesian попада в капана на бурното море, а 75-метровата ѝ алуминиева мачта се чупи. Построената през 2008 г. яхта се преобръща и потъва във водата.

Снимка: Ройтерс

През 2011 г. милиардерът Майл Линч продава компанията си Autonomy на Hewlett Packard за 11 милиарда долара. А медиите го приветстват като „Бил Гейтс в Англия“.

Сред спасените е неговата съпруга – 57-годишната Анджела Бакарес, капитанът и едногодишно бебе с родителите си.

Счупено стъкло

Анджела Бакарес разказва пред италианския вестник „Република“, че тя и съпругът ѝ са се събудили в 4 часа сутринта, когато лодката внезапно се е "наклонила".

Снимка: Ройтерс

В този момента тя не е изпитвала притеснения, но все пак е станала, за да провери какво се случва. Тогава едно от стъклата на яхтата се се пръсва и предизвиква объркване на борда.

Бакарес получва наранявания по краката си - вероятно от ходене върху счупено стъкло по време на потъването. Други части от тялото ѝ също са засегнати.

Според съобщенията на борда е имало предимно британци, но също и хора от Нова Зеландия, Шри Ланка, Ирландия, Канада и САЩ.

Твърди се, че някои са колеги и членове на техните семейства, които са били на почивка заедно в Сицилия.

Снимка: Ройтерс

Хеликоптери прелетяха над района, където стана инцидентът. Бреговата охрана, водолазите на пожарната и карабинерите сега се опитват да стигнат до останките на яхтата, които се намират на по-малко от километър от брега и на дълбочина 49 метра.

Удавени в каютите

Според Си Ен Ен издирвателните екипи са открили тялото на мъж от борда на кораба - вероятно готвач на яхтата.

Други изчезнали хора може да са се удавили в каютите си. Водолази твърдят, че вече са видели тела в каютите през илюминаторите.

Снимка: Ройтерс

"Крещях за помощ. Но всичко, което чувах, бяха писъците на другите"

35-годишната майка успява да спаси бебето си.

„Изгубих бебето си в морето за две секунди, след което веднага го взех отново на ръце, докато вълните бушуваха. Държах я на повърхността с цялата си сила“, споделя Шарлот за 1-годишното си дете.

Шарлот

„Беше много тъмно. Крещях за помощ. Но всичко, което чувах около себе си, бяха писъците на другите“, казва още жената.

Дни преди да потъне яхтата на английския Бил Гейтс, кола блъска и убива негов бизнес партньор

През 2011 г. милиардерът продава компанията си Autonomy - втората по големина софтуерна компания в страната, на Hewlett Packard за 11 милиарда долара.

Майк Линч обаче беше изправен пред финансова катастрофа, след като по-рано е обвинен в счетоводна измама, свързана с продажбата на софтуерната му компания.

Заедно с него пред съда се изправи и Стивън Чембърлейн - друг бивш финансов директор на Autonomy.

Освен преплетени в съдебния процес, се оказва, че Линч и Чембърлейн почти едновременно преживяват инциденти.

И докато Майк Линч е обявен за издирване и смъртта му не е констатирана, то Стивън Чембърлейн загива в инцидент с автомобил, който се случва само два дни по-рано от потъването на яхтата край италианският бряг.

Стивън Чембърлейн е бил блъснат от кола в английското графство Кеймбриджшър в събота - 17 август, след което е включен към животоподдържаща система. Това съобщава негов близък пред Ройтерс.

В изявление неговият адвокат, който го описва като "скъп клиент и приятел", посочва, че мъжът е починал, след като е бил "смъртоносно ударен" от кола, докато е тичал.

По-рано Стивън Чембърлейн е изправен пред същите обвинения в измама и заговор като бившия си шеф - за предполагаем план за увеличаване на стойността на Autonomy.  Според обвиненията двамата са „надули“ изкуствено приходите на компанията си с десетки милиони долари.

И двамата мъже обаче са оправдани по всички 15 обвинения от съдебните заседатели в Сан Франциско през юни 2024 година.

Главният изпълнителен директор на Hewlett Packard признава за загуби в размер на 8,8 млрд. долара от сделката с Autonomy и обвинява Майк Линч и Стивън Чембърлейн в подправяне на счетоводството.

Съкратени са хиляди работници, а състоянието на американската компания се влошава, и в крайна сметка компанията е разделена на две, за да отдели операциите ѝ с персонални компютри и принтери от продуктите и услугите, продавани на други предприятия.

Оправдателната присъда оневинява Линч и Чембърлейн, които години наред упорито отричат да са извършили нещо нередно.

В същото време съдебното решение е неуспех за Hewlett Packard, която в продължение на години обвинява Линч, че е подвел компанията в сделка, която задълбочила проблемите ѝ и компрометирала името и репутацията на компанията.

След оправдателната присъда Майк Линч заяви, че е въодушевен от присъдата и благодари на журито, че е разгледало фактите по сложното дело.

Сред изчезналите при инцидента край Сицилия е и Джонатан Блумър - президентът на голяма международната финансова корпорация Morgan Stanley