Свят

Потъналата яхта край Сицилия: Спасителите вече не търсят оцелели, а тела на загиналите

   


За трети пореден ден водолазите продължават издирвателните операции след трагичния инцидент край о. Сицилия, при който луксозна яхта потъна зради развихрило се водно торнадо.  

В помощ на водолазите се използват и дистанционно управлявани средства, които могат да работят на морското дъно много по-дълго от самите спасители.

„Те се опитват да намерят не оцелели, а тела: на шестимата изчезнали пътници, които вероятно са спали вътре, когато корабът е бил ударен от подобно на торнадо водно течение, което го е изхвърлило под водата“.

Това каза д-р Фабио Дженко от службата за спешна медицинска помощ в Палермо е оказал помощ на 15-те оцелели, когато са били свалени на брега.

Думата, която всички ранени повтаряли, била „тъмнина“. 

Снимка: Ройтерс
 
„Говореха за около пет минути, от момента, в който лодката е била повдигната от морските вълни, до момента на потъването ѝ“, обясни д-р Дженко пред Би Би Си.
 
„Британски следователи са тук, в Сицилия, и работят за оценка на катастрофата и за това дали на борда са били взети мерки за смекчаване на екстремните метеорологични условия, като например затваряне на люковете: все тайни, които „Бейсиан“ може би е взел със себе си на дъното на океана“, казва още той.
 
Останките от разбитата яхта се намират на 50 м под повърхността на водата.