Новини

ГДБОП и НАП разбиха голяма схема за укриване на данъци от търговия със зърно и торове

   
ГДБОП и НАП разбиха голяма схема за укриване на данъци от търговия със зърно и торове

ГДБОП и НАП разбиха схема за укриване на данъци от търговия със зърно и торове. Това обявиха на съвместен  брифинг старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП и Евгени Нанков, заместник-изпълнителен директор на НАП.

Операцията се е провела на 9 август на територията на София, Враца, Монтана и Плевен. Претърсени са 27 адреса, задържани са 9 души, като с повдигнати обвинения са 6, три от които са с мярка за "задържане под стража".

Старши комисар Калин Литов обяви, че е създаде възможност зърното да се търгува без документи.

По думите му организираната група е имала верига от фирми, чрез които е ощетявала държавата. "Това, което е установено, че от 2021 година до днес, щетата, която е нанесе е от приблизително 9 млн. лева", информира комисар Литов.

Какъв е бил механизмът, по който са работили?

По едното направление са спестявани дължимите данъци при търговията със зърнени култура, а по другото при търговията с торове.

"При търговията със зърнени култури се дължи корпоративен данък, който е спестяван, а при търговията на торове се дължи и корпоративен данък, и ДДС", уточни комисарят.

Той подчерта, че схемата е била сложна и е направена добре, за да се прикриват получателите. Оказва се, че част от зърното е продавано на нашия пазар, а друга е било изнасяно извън страната.

"Установени са лица, които са били пълномощници на фирмите. За периода от почти две години, едно от тях е изтеглило на каса сумата от 57 млн. лв.", каза Литов. По думите му парите са служили, за да се прикрива, че всичко е легално. Те са били инвестиране в недвижима собственост и коли.

"Групата е работеща в сектора земеделска продукция - зърнени и маслодайни култури. Продукцията се е изкупувала от производители, които ние не можем да установим, тъй като от тях не се издават документи. По този начин те си спестяват корпоративния данък. Създават предимство на търговците като могат да намаляват цената с част от данъка. Създават мрежа от фирми, които правят обосновка на този стоков поток. Фирмите се създават на най-ниско ниво, собственост на малоимотни граждани, включително и граждани извън ЕС. Тази група фирми генерира стоков поток фиктивен по документи. Тези фирми нямат собственост на земеделска земя, аренда, не са получавали субсидии от ДФЗ. Не плащат данъци", обясни Евгени Нанков, заместник-изпълнителен директор на НАП.

Той обясни, че те са вкарвали документи за стокооборот в размер над 90 милиона лева.

"От там се прави изводът, че спестения корпоративен данък от 10% е в размер на 9 милиона лева. Узаконеният поток се причислява към фирми, които не са реални търговци. При тях вече се прави опит да се изсветли този оборот, тъй като при тях има опит за покупка на стоки. Там има вече реални фирми с реална продукция, така се смесват потоците. Паралелно с тази дейност групата е търгувала с торове и транспорта дейност. За да не плащат ДДС се използват фактури от фирмите от най-ниското ниво, така резултатите за ДДС се регулират. Сключвайки фактури за нереално доставки не внасят ДДС. Там щета за около 2 милиона лева", каза още Нанков.

По думите му НАП е предприела редица мерки. "Запорирани са имущества и сметки на участниците в групата", каза той.

Иззети са множество печати, фактури, лаптопи, товарителници, електронни подписи и всякакви доказателства.

Действията по разследването продължават.