Новини

Димитър Главчев ще предложи състав на нов кабинет на 26 август

   
Димитър Главчев ще предложи състав на нов кабинет на 26 август

Димитър Главчев, който отново е номиниран за служебен премиер от президента Румен Радев, трябва да предложи състав на нов кабинета до 26 август.

Главчев получи мандат за това от държавния глава на „Дондуков“ 2 днес. „Тази отговорност отново се падна на Вас след отказа на останалите възможни кандидати и поради пречката пред БНБ да излъчи премиер“, уточни Радев.

Ако президентът одобри списъка с министри, новият служебен кабинет може да се закълне пред депутатите на 27 август.

При такова развитие на процедурата новите предсрочни парламентарни избори ще са на 27 октомври.

„Считам, че за да имате успех в този мандат, следва да направите задълбочен анализ на всички перипетии, през които преминахме, за да стигнем до тук и да не допускаме отново за де сблъскаме с тях“, препоръча държавният глава.

По думите на президента по време на първия мандат на Димитър Главчев са се породили съмнения за зависимости от определени политици.

„Вие ги отрекохте, но днес получавате с този мандат реалната възможност и да ги опровергаете, като докажете противното“, уточни Радев.

Президентът очаква „внимателно премислени“ промени в състава на служебното правителство. Той напомни, че основната роля на всяка служебна власт е организацията и провеждането на изборите.

„Мисля, че настоящата ситуация се налага да бъда и малко по-конкретен – настоявам вашето правителство да издигне в свой основен приоритет противодействието на купения и контролиран вот“, допълни държавният глава.

„Основната ми задача ще бъде да се свали политическото напрежение, в понеделник (26 август) ще представя състав на служебен кабинет“, заяви служебният премиер.

Той обеща да се постарае кабинетът да върши по-добре всичко, което е вършил и досега.

„Винаги може човек да се справи и по-добре. Аз няма за какво да се срамувам за работата на правителството, на което съм все още служебен премиер. Никой не оспори, че изпълнихме добре основната си задача – да организираме честни, свободни и прозрачни избори“, коментира още той.

След като излезе от президентството, Димитър Главчев беше лаконичен и обяви само, че ще работи за успокояване на политическата обстановка. 

До избора на нов служебен кабинет се стигна, след като депутатите от 50-ото Народно събрание не успяха да излъчат редовен кабинет – неуспешни бяха и трите мандата, които им връчи президентът.

Румен Радев първоначално избра друг кандидат за нов служебен премиер – зам.-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева.

После обаче отказа да подпише указ за предложеното от нея правителство, защото за вътрешен министър отново се предлагаше Калин Стоянов.

След отказа Кожарева внесе жалба в прокуратурата, че е била подложена на натиск, а после се появи на протест на служители на МВР заедно с Калин Стоянов.

Служебният вътрешен министър си позволи да вдигне юмрук по време на протестната акция. Въпреки призивите да се оттегли той отказа да подаде оставка.