Свят

Камала Харис прие официално номинацията на демократите

   


Вицепрезидентът Камала Харис прие номинацията на Демократическата партия на националния конгрес в Чикаго. Така Харис вече е официален кандидат на Демократическата партия за президентските избори в САЩ на 5 ноември.

„В името на американците, като тези, с които съм израснала, хора, които работят усърдно, преследват мечтите си и се грижат един за друг, в името на всички онези, чиито истории могат да бъдат написани само в най-великата нация в света, приемам вашата номинация да стана президент на Съединените щати“, каза тя в речта си по време на конгреса.

Харис заяви, че като президент ще се стреми да приеме намаляване на данъците на средната класа. По думите ѝ нейният опонент Доналд Тръмп не е загрижен за средната класа

„Вместо повишаването на данъците на Тръмп ще приемем намаляване на данъците за средната класа, което ще облагодетелства повече от 100 милиона американци“, твърди Камала Харис.

Харис обеща, че ако стане президент, ще стои редом със съюзниците от НАТО и ще подкрепя Украйна. 

В речта си Камала Харис изтъкна, че сега е време за прекратяване на огъня между Израел и „Хамас“ и за сделка за освобождаване на заложниците в Газа, съобщи БТА.

„Винаги ще отстоявам правото на Израел да се защитава“, допълни Харис и определи случващото се в Газа като ужасна трагедия.

„Президентът Байдън и аз работим, за да прекратим тази война по такъв начин, че Израел да е в безопасност, заложниците да бъдат освободени, страданието в Газа да свърши и палестинският народ да може да реализира правото си на достойнство, сигурност, свобода и самоопределение“, подчерта кандидатът за президент на Демократическата партия.

„В продължителната борба между демокрацията и тиранията, аз знам къде съм и знам къде е мястото на Съединените щати", каза още 59-годишната Харис, обвинявайки Тръмп, че се подчинява на диктатори.

Тя описа изборите на 5 ноември като „ценна, мимолетна възможност да преодолеем горчивината, цинизма и миналите битки на разделението. Това е възможност да се начертае нов път напред".

Харис многократно подчерта разликите между нея и Тръмп – „Само си представете Доналд Тръмп без ограничители“.

Тръмп, който обеща да отговори в реално време на речта на Харис, публикува поредица от съобщения в социалната си мрежа „Трут соушъл“, включително, че „Тя е равнозначна на некомпетентност и слабост“, „Присмиват се на страната ни по целия свят!“ и „Тя никога няма да бъде уважавана от тираните на света!“.