Свят

Започват първите в света опити за ваксина срещу рак на белия дроб

   


Лекарите започнаха да изпробват при пациенти първата в света ваксина срещу рак на белия дроб, базирана на мРНК, докато експертите приветстваха „революционния“ ѝ потенциал да спаси хиляди животи, съобщи „Гардиън“. Всяка година болестта причинява около 1,8 млн. смъртни случая. Процентът на преживяемост при хората с напреднали форми на заболяването, при които туморите са се разпространили, е особено нисък.

Сега експертите тестват нова инжекция, която насочва организма към издирване и унищожаване на раковите клетки, а след това ги предпазва от завръщане. Известна като BNT116 и произведена от BioNTech, ваксината е предназначена за лечение на недребноклетъчен рак на белия дроб (НДКБД) - най-разпространената форма на заболяването.

Клиничното изпитване от фаза 1, първото изследване на BNT116 при хора, започна в 34 изследователски обекта в 7 държави: Великобритания, САЩ, Германия, Унгария, Полша, Испания и Турция.

В Обединеното кралство има шест обекта, разположени в Англия и Уелс, като първият пациент в Обединеното кралство получи първата си доза тази седмица.

Общо около 130 пациенти - от ранни стадии преди операция или лъчетерапия, до късни стадии на заболяването или рецидивиращ рак - ще бъдат включени да получат ваксината заедно с имунотерапия. Около 20 от тях ще бъдат от Обединеното кралство.

Убождането използва месинджър РНК (мРНК), подобно на ваксините COVID-19, и действа като представя на имунната система туморни маркери от НДКБК, за да стимулира организма да се бори с раковите клетки, изразяващи тези маркери.

Целта е да се засили имунният отговор на човека срещу рака, като здравите клетки остават незасегнати, за разлика от химиотерапията.

„Сега навлизаме в тази много вълнуваща нова ера на клинични изпитвания на имунотерапия, базирана на мРНК, за изследване на лечението на рака на белия дроб“, казва проф. Сиоу Минг Лий, консултант по медицинска онкология в болниците на Университетския колеж в Лондон (University College London hospitals NHS foundation trust, UCLH), който ръководи изпитването в Обединеното кралство.

„Лесно е да се достави и може да се изберат специфични антигени в раковата клетка, след което да се насочат към тях. Тази технология е следващата голяма фаза на лечението на рака“, добави той.