Новини

СО си търси 28 млн. лева от държавата, Терзиев призова Борисов да се кандидатира за главен архитект

   
СО си търси 28 млн. лева от държавата, Терзиев призова Борисов да се кандидатира за главен архитект

На брифинг кметът на София Васил Терзиев призова държавата да възстанови в кратки срокове на Столична община 28 млн. лева, дължими като компенсации за издаваните карти с намаления за градския транспорт за децата под 12-годишна възраст, предаде репортер на Novini.bg.

Изключително щастливи сме от прогреса, който е направен от администрацията на Общинския съвет по някои ключови теми като дългосрочното развитие на транспорта откъм одобрената рамка от 1 млрд. лева за закупуване на нов подвижен състав в различните видове транспорт. Строят се 10 нови метростанции. След споразумението със синдикатите подобрихме условията на труд и започнахме да решаваме този дългогодишен проблем. Вече има дългосрочен план как да насърчим привличането на млади кадри. Във всички показатели градският транспорт бележи добри резултати - по-високи приходи и по-голям брой пътници. Цифрите са много обнадеждаващи и са по-добри от тези, които са заложени в транспортната рамка, заяви Терзиев.

Това, което искахме да се случи и за което имахме дискусии дали не е прекалено агресивно, се оказа постижимо и успяхме да го надскочим. Дългосрочната ни цел е повече хора от различни възрастови групи да използват градския транспорт, за да може градът да бъде по-зелен, по-чист, добави той.

Едно от големите предизвикателства е какво се случва с компенсациите от държавата за част от картите, които издаваме, най-вече за децата до 12-годишна възраст. Тъй като сме преизпълнили заложеното в бюджета, това води до доста голяма "дупка" - 28 млн. лева е натрупаното до юни задължение. Надяваме се държавата да си влезе в ролята и да бъдем компенсирани, защото в противен случай сме в ситуация, в която изпълняваме дългосрочните цели, а сме наказани за добрата ни работа и за това, че сме преизпълнили прогнозата за това колко карти ще бъдат издадени, колко хора ще използват градския транспорт. Ние активно работим с Министерството на финансите, изпратили сме писмо, в което сме описали проблеми и чакаме да има нов министър на финансите, за да продължим с решаването на този проблем, посочи столичният градоначалник.

По думите това не е само проблем на София, а на всички общини. Всеки по-голям град е засегнат. Надяваме се, че държавата ще чуе нашите общи призиви и ще намери трайно решение на този проблем. Важно е, когато едно задължение ти се вменява от държавата, тя да участва в покриването на задълженията за тези компенсации, каза Васил Терзиев.

В отговор на въпрос той коментира предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за разширението на Околовръстния път между кварталите "Бъкстон" и "Люлин" чрез изграждането на тунел с дължина около 3 км.

Сега ще начертая и аз плановете на един космодрум и на писта на Формула 1. Между другото, както знаете, ще организираме конкурс за главен архитект и хора с такъв потенциал би трябвало да бъдат въвлечени активно в градските проблеми, пошегува се Васил Терзиев.

Може да си чертаем всякакви неща, но има обективна реалност и политическа и изборна реалност. Тези чертежи са по-скоро от второто. Обективната реалност е, че Околовръстният път ще бъде завършен в цялост, ако всички си вършим работата, не се саботира и не се разсейваме нито на местно, нито на държавно ниво, до средата на 2028 г. Това е най-тежкият участък на Околовръстното. Разговори за 18 месеца са малко в областта на научната фантастика, коментира столичният кмет.

Градският транспорт преизпълнява икономическата рамка и показва много добри резултати откъм продажба на нови билети и карти, както и собствени приходи, отбеляза зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Той отчете, че всеки ден има по 90 000 нови пътувания в столичния градски транспорт, което от началото на годината до юли прави 19 млн. нови пътувания.

Явно хората виждат, че се грижим за градския транспорт, той да бъде управляван добре и това да дава резултати, заяви Павлов.

Имаме повече продадени билети, което се изразява в 2,7 млн. лева повече спрямо заложеното в бюджета. Работим активно върху контрола по паркирането, като приходите са увеличени с 50-60% от началото на годината, издадени са над 111 000 фиша за неправилно паркиране. Приходите нарастват с 1 млн. лева спрямо 2023 г., съобщи още зам.-кметът по транспорт.