Свят

САЩ обявиха нови санкции за 400 руски и китайски компании

   
САЩ обявиха нови санкции за 400 руски и китайски компании

САЩ обявиха нови санкции за 400 руски и китайски компании, както и физически лица, които бяха добавени в списъка със санкции заради връзките им с руски военни организации, съобщи Държавният департамент на САЩ.

Държавният департамент цели транснационални мрежи, свързани с търговия с муниции и друго оборудване за Русия, което подпомага руски олигарси да избегнат санкциите и да се занимават с пране на злато за санкционирана компания.

Русия е превърнала икономиката си в инструмент на военнопромишления комплекс на Кремъл.

Уоли Адейемо, заместник-министър на финансите
"Компаниите, финансовите институции и правителствата по света трябва да гарантират, че не подкрепят руските военно-промишлени вериги за доставки."

Администрацията на Байдън добави 123 субекта към списъка за контрол на износа в САЩ, който принуждава доставчиците да получават лицензи, преди да бъдат изпратени до целеви компании. Добавените в петък включват 63 субекта в Русия и 42 в Китай, според съобщение, публикувано във Федералния регистър.

За 63 руски и 42 китайски компании, както и 18 от други страни беше установено, че са изпращали микроелектроника и машинни инструменти от САЩ до руски военни организации, както и че са произвели хиляди дронове Shahed-136 за Русия, която ги използва в Украйна

Добавянето им към списъка с юридически лица затруднява доставчиците от САЩ да се сдобият със специален лиценз, преди да изпратят до целевите компании в Русия. Много от фирмите, добавени към списъка в петък, имат специално обозначение, което също принуждава задграничните доставчици да получат същите лицензи в САЩ.

Руското посолство във Вашингтон не коментира новите санкции.Новите санкции удрят Русия там, където боли, като намаляват генерирането на приходи от енергийни проекти и прекъсвайки снабдяването с оборудване за военната машина на Кремъл", каза Арън Форсберг, директор на Държавния департамент по политиката и прилагането на икономически санкции.

Сред компаниите в списъка е вносно-износният клон на китайската Dalian Machine Tool Group, която според Държавния департамент е доставила артикули с двойна употреба за 4 млн. долара на руски компании.

Министерството на финансите също така се насочи към над 20 базирани в Хонконг и Китай фирми, които снабдяват руската военна индустрия.

Китайското посолство във Вашингтон не коментира санкциите.

Със санкциите Вашингтон се опитва да осуети бъдещи енергийни проекти в Русия и нейните доставки на втечнен природен газ (LNG). Например, срещу руския проект Arctic LNG 2 за 21 млрд. долара, който вече беше засегнат от западните санкции с ограничаване на достъпа му до танкери за арктически условия, както и други компании, участващи в бъдещи енергийни проекти в Русия.