Свят

В Германия: До 2500 евро глоба за бягство от училище

   
В Германия: До 2500 евро глоба за бягство от училище

Много и най-различни могат да бъдат причините деца и младежи да правят неизвинени отсъствия от училище. Фондация „Йоахим Херц" е изчислила, че между пет и десет процента от учениците в Германия редовно пропускат учебни занятия, пише Deutsche Well. Престъпление ли е това, пита обществената телевизия ZDF на своя уебсайт.
 
Според Кай Хенчелман, адвокат от Хамбург, трябва да се прави разлика между наказуемо престъпление и поведение, което нарушава установения ред. В конкретния случай става въпрос именно за втория вид провинения. При тях не е задължително да се налагат санкции, макар много често да се случва точно това, казва адвокатът и уточнява, че дали да се налага глоба за бягство от училище трябва да се преценява за всеки конкретен случай. Освен това в отделните провинции важат различни правила, подчертава обществената медия.

Глобите могат да стигнат до 2500 евро

„Който веднъж пропусне учебни занятия безпричинно, няма нужда да се опасява незабавно от глоба", казва Хенчелман пред ZDF. Обикновено след първо провинение следва предупреждение. При рецидив обаче могат да бъдат налагани глоби - от 5 до 1000 евро. Например тази за безотговорно отношение е 500 евро.

Ако глобите не дадат резултат, в някои провинции е възможно детето или младежът да бъде отведен принудително на училище с полиция, казва адвокатът.

Ето и размерът на глобите в отделните провинции на Германия: до 1000 евро в Баден-Вюртемберг, Бавария, Хесен, Долна Саксония, Северен Рейн-Вестфалия, Шлезвиг-Холщайн, Саксония-Анхалт и Заарланд. В Бремен учениците могат да бъдат глобени до 500 евро, а родителите - до 1000. Максималната глоба в Саксония е 1250 евро, в Райнланд-Пфалц и Тюрингия - до 1500. Най-високи са глобите в Берлин, Бранденбург и Мекленбург-Предна Померания - до 2500 евро.

До 3 месеца принудително задържане

До изключване от училище може да се стигне при често бягство от часове - в зависимост от провинцията и възрастта на ученика, посочва още ZDF. Отнемане на родителски права и дори принудително задържане са следващите степени на санкцията за неходене на училище - когато родителите не изпълняват задължението си да осигурят редовно посещение на училище от децата им или не си плащат глобите, разяснява адвокат Хенчелман. Продължителността на задържането зависи от размера на дължимата глоба, но най-тежката е три месеца. При плащане на глобата мярката за задържане отпада.  

Отсъствията от училище зачестяват с възрастта - сред осмокласниците например всеки втори вече е бягал от училище. Но кога това действително се превръща в проблем, пита ZDF.

Изследователят на ученическото поведение Хайнрих Рикинг от университета в Лайпциг казва, че са важни два аспекта, от които на първо място е честотата. Защото - отсъствие от около десет процента може много трудно да се компенсира и пречи на успешния напредък. Вторият фактор е субективен, т.е. става дума за индивидуалния отговор на въпроса „Колко отсъствия мога да си позволя?". В това отношение експертът казва, че „добрите и самостоятелни ученици, като например в гимназията, могат да си позволят да отсъстват с много по-малко рискове от тези, които имат проблеми с ученето".

Какви са причините за отсъствията?

Рикинг изрежда пред ZDF и какви са основните причини за отсъствията:
 
1.  Страх: от необходимостта да се полагат твърде големи усилия, от вероятността да не се представиш добре, мобинг.
 2.  Небрежност от страна на родителите: семейството няма амбиции за напредък в образованието, младежите не получават достатъчно подкрепа, вече са имали провали или отношението им към училището е враждебно
 3.  Възпиране: ако родителите например възпират децата си от ходене на училище, за да не проличи, че са слаби ученици. Или пък психично болни родители, които искат децата им да са наоколо и да им помагат.

Отсъствието по „уважителни причини" е позволено

В провинция Шлезвиг-Холщайн, където глобите за неявяване на училище могат да стигнат до 1000 евро, нерядко се случва родители да обявят децата си за болни, за да може семейството по-рано да излезе във ваканция и да вземе по-евтин полет, пише NDR. Проблемът, посочва германската обществено-правна медия, е, че в повечето случаи училището не може да докаже дали ученикът наистина е болен или вече е заминал на почивка.

NDR изброява и в кои случаи отсъствието е позволено според законодателството на провинцията. Важните уважителни причини са например сватбите, тежките заболявания или пък редките семейни сбирки, информират от местното министерство на образованието. Сред другите причини за извинени отсъствия са явяването на интервю за работа, активното участие в спортни мероприятия или в състезания.