Свят

Северна Корея ще отвори границите си за туристи, но ще отиде ли някой там?

   
Северна Корея ще отвори границите си за туристи, но ще отиде ли някой там?

Според туристическите агенции Северна Корея ще посрещне обратно международни туристи в края на годината, но експерти предупредиха, че дългоочакваното отваряне на границите може да стане жертва на политическо напрежение и бруталните зими в страната.

Северът затвори границите си и забрани международни посетители скоро след като пандемията Covid-19 се разрази в началото на 2020 г., страхувайки се, че вирусът може да осакати и без това крехките здравни услуги. Затварянето засегна търговията с Китай и лиши режима от долари на туристи, докато лидерът му Ким Чен Ун според съобщенията се скри в крайбрежната си ваканционна къща.

Въпреки че международните полети до и от Северна Корея бяха възобновени миналата година и около 100 руски туристи участваха в частна обиколка през февруари, страната по същество остава затворена за външни лица.

Очевидното решение за спускане на подвижния мост беше приветствано от туристическите компании, но някои наблюдатели от Северна Корея казват, че плановете за възобновяване на туризма след почти пет години изолация, наложена от пандемия, са изпълнени с проблеми.

Севернокорейските държавни медии все още не са коментирали съобщеното отваряне, въпреки че Ким прояви личен интерес към развитието на туристическата инфраструктура и говори за желанието си да посреща посетители от "приятелските" нации Китай и Русия.

Официалната мотивация се е променила малко, откакто Северът забрани чуждестранните туристи през 2020 г. – а именно, за да покаже модерна, доволна страна, съсредоточена върху непоколебима обществена преданост към три поколения от династията Ким.

Първите посетители се очаква да бъдат ограничени до Самджион, град близо до китайската граница, описан от Северна Корея като "социалистическа утопия" и "модел на високоцивилизован планински град".

Дестинацията, която според съобщенията може да се похвали с нови апартаменти, хотели и ски курорт, е врата към планината Паекту, най-високият връх на полуострова и смятан за митичното родно място на един обединен корейски народ – място за поклонение, което подкрепя култа към личността около семейството, което управлява с желязна ръка от основаването на страната през 1948 г.

Koryo Tours, която беше принудена да спре посещенията в началото на пандемията, приветства информацията за възобновяване на туризма, добавяйки, че този ход вероятно ще обхване и останалата част от страната.

"След като чака повече от четири години, за да направи това съобщение, Koryo Tours е много развълнуван от отварянето на севернокорейския туризъм отново", каза базираната в Пекин фирма на уебсайта си, добавяйки, че нейният местен партньор ще потвърди маршрути и дати предстоящите седмици.

Втора туристическа агенция, базираната в Шенянг KTG Tours, също обяви, че туристите ще могат да посещават Самджион от тази зима, пишат от The Guaridan.

Но някои експерти казаха, че плановете може да се провалят от суровото време, което обхваща отдалечения район през зимата, заедно с лошата местна инфраструктура и, за западняците, нежеланието да пътуват до страна, която е станала по-агресивна през последните години.

"Не виждам как... Самджион, като една от най-изолираните туристически дестинации в КНДР, ще бъде първата за корейците, която ще се опита да отвори за по-широкия туристически пазар", каза Роуан Биърд, мениджър на Young Pioneer Tours,  пред уебсайта NK News, използвайки официалното име на страната Корейска народнодемократична република.

Представители на туристическата индустрия казаха, че очакват първата вълна от туризъм да бъде доминирана от китайски граждани и, в светлината на неотдавнашните срещи на Ким с Владимир Путин, хора от Русия.

"Подозирам, че силните в Пхенян смятат, че е време да отворят границите, както всички други "нормални" нации са направили след края на пандемията", каза проф. Дийн Дж Уелет, експерт по севернокорейския туризъм в Института за далекоизточни изследвания в университета Kyungnam.

"Това означава отваряне за международни туристи, независимо дали много от тях решат да отидат, или им е разрешено от техните правителства да посетят, или дори им е разрешено влизане от севернокорейските власти поради тяхната националност."

Китай е най-важният пазар, като китайските граждани съставляват около 90% от туристите в Северна Корея преди Covid-19. Експерти казват, че рекордните 300 000 чуждестранни туристи са посетили Северна Корея през 2019 г., като са спечелили на страната между 90 и 150 милиона долара, казват експерти.

Въпреки че Северът далеч не е зависим от туризма за чуждестранна валута, инжектирането на пари може да увеличи парите в хазната му. "Ако има връщане към разцвета на пристигащите китайски туристи... Северна Корея може да спечели от 100 до 175 милиона долара", каза Уелет. "За силно санкционирана и самоизолираща се икономика като Северна Корея това не е незначителна сума."

Но китайските лидери изразиха резерви относно доставката на оръжия от Северна Корея на руските сили в Украйна и предпазливо следят по-близките отношения на Ким с Путин. "Не мисля, че ще видим връщане към този висок брой туристи, докато Пхенян не възстанови отношенията си с Пекин", на мнение е Уелет.

Туризмът на север беше строго ограничен преди пандемията, като туристическите компании казваха, че около 5000 западни туристи са посещавали всяка година. Американците съставляваха около 20% процента от пазара, преди САЩ да забранят на своите граждани да ходят там като туристи след смъртта на студента Ото Уормбиър през 2017 г.

Кокерел каза, че много неща все още не са решени относно маршрутите, но че туристите ще продължат да бъдат наблюдавани отблизо. "Основната система остава непроменена, само с обиколки с гид и без свободно движение без водачи", каза той. "Така че, когато основната част от страната се отвори, това може да е същото изживяване като преди."

"Бих предупредил да не се тълкува прекалено много това начало. Това не е непременно послание към света или нещо подобно... просто бавно и малко първоначално отваряне за рестабилизиране на индустрия, която вече е съществувала от десетилетия."