Икономика

Хотелиерите и ресторантьорите по Черноморието все пак ще протестират

   
Хотелиерите и ресторантьорите по Черноморието все пак ще протестират

Протест на хотелиерите и ресторантьорите по Българското Черноморие заради високите сметки за електроенергия все пак ще има, но няма да бъде на 27 август 2024 г. Ще изчакаме да бъде формирано новото служебно правителство и тогава ще излезем, обяви за TravelNews Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и собственик на хотел „Колизеум“ в Слънчев бряг. „Никой да не се успокоява, че сме се примирили и няма да протестираме“, подчерта той.

В момента реално няма към кого да си отправим исканията, защото в понеделник се очаква служебният премиер Димитър Главчев да представи новия кабинет. След съставянето и клетвата на правителството, ще се съберем и ще решим за протеста, който ще включва затварянето на пътя между Бургас и Варна, каза Налбантов. Според него не е ясно колко дълго ще се чака решението на Европейската комисия за компенсациите във връзка с поскъпването на тока за бизнеса.

Служебният министър на туризма Евтим Милошев вчера събра хотелиерите и ресторантьорите в Слънчев бряг и побърза да обяви, че протестът на 27 август 2024 г. се отменя. Той съобщи, че са предвидени 245 млн. лв. за компенсации на бизнеса за разликата в цената на електричеството. Програмата ще действа от 1 юли до 31 декември 2024 г. и небитовите крайни клиенти ще бъдат компенсирани ежемесечно. Средствата ще бъдат изплатени не по-късно от 31 март 2025 г. Финансирането е от набраните във Фонд „Сигурност на електроенергийната система - целеви вноски“. Само за месец юли 2025 г. разликата в цената за представителите на бизнеса у нас възлиза на 139 милиона лева.Небитовите крайни клиенти ще бъдат компенсирани ежемесечно със 100 на 100 разликата между реалната средномесечна борсова цена за съответния месец и базовата цена от 180 за мегаватчас. Очакванията са до 2 месеца желаната нотификация да бъде получена от Европейската комисия. „След решението на Народното събрание на 26 юли 2024 г. и последвалото решение на Министерски съвет от 31 юли 2024 г., на 7 август 2024 г. е изпратено писмо от Министерство на финансите и Министерство на енергетиката за нотифициране на тази мярка към Брюксел“, обяви министър Милошев.

Компенсация от 100% за над 180 лв. сметка за мегаватчас важи за всички електроразпределителни дружества на територията на България. След решение, че не е държавна помощ от страна на Европейската комисия, те ще бъдат изплащани от доставчика на енергията към юридическите лица с приспадане на текущи задължения или директно по банковите сметки на дружествата от фонд енергийна сигурност.