Шоу

Корнелия Нинова: Рано ми е за баба

   
Корнелия Нинова: Рано ми е за баба

"Гордея се със сина ми. Той носи българския трибагреник по света с постиженията си в областта на изкуствения интелект! Заради такива деца като Рафаел знамето ни се вее във всички краища на света“, заяви Корнелия Нинова, пред "Ретро", цитирана от burgas24.bg.

Бившата червена лидерка винаги е била потайна, що се отнася до личния ѝ живот, но последните постижения на единствения ѝ син Рафаел изпълниха с гордост майчината душа и тя не издържа да не се похвали.

"Синът ми е на 32 години, неотдавна е завършил, а вече е преподавал лекции в най-престижните университети в света. С баща му съумяхме да създадем достоен, млад и перспективен мъж, който освен с интелекта си може да се похвали и с добро сърце“, каза Нинова.

На въпрос дали Рафи си има приятелка и иска ли Нинова да стане баба, тя се засмя и каза:

"Рано ми е още да ставам баба, а и синът ми в момента напълно се е отдал на научна дейност“.

Математическият гений Рафаел прославя фамилията още като ученик, защото няма равен в олимпиадите по математика у нас и по света.Преди да замине за САЩ, той завърши Софийската математическа гимназия и бе капитан на националния отбор по математика. Има 17 медала от балкански, европейски и световни олимпиади. Първият му голям международен успех е, когато става втори на олимпиадата по математика в Амстердам, където се състезава с над 600 таланти от 100 държави. Повтаря постижението си и през 2012 г. на олимпиадата в Аржентина.

Рафаел Нинов се дипломира през 2016 г. като бакалавър по финансово инженерство в прочутия университет "Бъркли“ в Щатите, от който взема докторска степен по финанси. С парите от стипендии и наградни фондове финансира образованието си.

"Бъркли“ се смята за най-добрия държавен университет в света. Оттук са излезли 71 лауреати на Нобелови награди, най-много от всички висши училища в света. След завършването си Рафи работеше в известната банка "Голдман Сакс“ като финансов анализатор. После обаче реши да продължи с науката и стана преподавател в университета "Станфорд“ в щата Калифорния.

Рафаел се посвети на финансово инженерство, което му дава възможност да създава математически формули, с които да се прогнозира развитието на финансови и икономически процеси.

Рафаел Нинов вече се еутвърдил като изтъкнат специалист в областта на математиката и изкуствения интелект. Според Нинова Рафи е показал своите умения на престижни международни сцени като Оксфордския университет, където е изнесъл лекции пред студенти и в академичните среди, а само преди няколко седмици е гостувал във Виена, където е изнасял лекции на тема технологии в изкуствения интелект. С тези свои ангажименти младият българин не само разширява кръгозора на студентите, но и споделя българския опит в областта на технологиите с широка международна публика.

Нинова също подчерта, че синът ѝ не е забравил своите корени и когато има възможност, се завръща в България, за да подкрепя и насърчава развитието на българските учени и млади таланти. Той е бил гост-лектор в българския институт за компютърни науки"Инсайт“, където е споделил своите знания и опит с местни изследователи. Според Нинова подобни усилия са от съществено значение за развитието на българската наука и технологичния сектор.

"Постиженията на Рафи показват на света, че България има значими таланти в областта на математиката и технологиите. Той не само прославя името на нашата страна, но и работи активно за нейното бъдеще, помагайки на младите българи да се развиват и да допринасят за глобалния напредък“, каза още Корнелия Нинова.

Бившата червена лидерка отбеляза, че това е пример за съвременна младеж, която съчетава традиционните български ценности с най-новите световни тенденции в науката и технологиите.

Горда с Рафаел е и баба му Дафина, която е свекърва на Корнелия. Неотдавна Дафина разказа пред "Ретро“, че макар и в далечна Америка, Рафаел ѝ се обажда на видеовръзка и не забравя за нея.

"Внукът ми Рафаел идва да ме види, но много рядко, той живее в Америка. По-често се чуваме по телефона на видеовръзка, но това са модерните времена“, сподели Дафина пред "Ретро“.Корнелия Нинова: Рано ми е за баба - 1