Новини

Организаторът на позорната акция от Лясковец ще е следващият вътрешен министър

   
Организаторът на позорната акция от Лясковец ще е следващият вътрешен министър

Ръководителят на позорната акция в Лясковец, в която загина служител на МВР през 2014 година, вероятно ще е следващият вътрешен министър, съобщават източници на OFFNews, запознати с процеса по съставяне на кабинета. Става въпрос за Атанас Илков, който по онова време бе шеф на Криминална полиция.

В акцията срещу барикадирал се в къща в Лясковец въоръжен мъж на 14 март 2014 г. бе изпратен екип от СОБТ (антитерористичното звено на МВР). Акцията завърши със загинал полицай и трима ранени униформени.

Днес следобед на президента е била предадена папка с имена на министри, предложени от кандидата за служебен премиер Димитър Главчев.

Главчев трябва утре да обяви новия състав на кабинета, като вече даде заявка, че ще се съобрази с обществените очаквания и препоръките на президента и ще смени вътрешния министър Калин Стоянов. Радев, от своя страна, може да утвърди или не този състав.

Името на Атанас Илков се завъртя като вероятен кандидат още при подготовката на проектокабинета на Горица Грънчарева-Кожарева. Тогава председателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков каза, че Илков е човек на Пеевски. Коментарът му тогава бе по повод проектокабинета на Горица Грънчарова-Кожарева. „Първият тест за Горица Грънчарова-Кожарева е кой ще бъде нейното предложение за МВР министър. Ако е Калин Стоянов, Атанас Илков или Стоян Темелакиев, ще означава само едно - Делян Пеевски назначава министрите и в нейния кабинет“, заяви на 9 август Кирил Петков. В крайна сметка Кожарева предложи Калин Стоянов и това бе повод президентът Радев да не подпише указа за назначаване на кабинета.

Илков става шеф на Криминална полиция по време на кабинета "Орешарски" (2013-2014) на ДПС и БСП. Медийни публикации го описват като доверен човек на тогавашния главсек на МВР Светлозар Лазаров, който впоследствие стана главен координатор на партия "Атака".
Илков е завършил право в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград - където са учили още Делян Пеевски и Иван Гешев.

Партньорката му Албена Кузманова е назначена за окръжен прокурор на Пазарджик през 2021 година.