Свят

Непредумишлено убийство: Разследват капитана на яхтата, потънала край Сицилия

   


Капитанът на луксозната суперяхта, която потъна в Сицилия миналата седмица, се разследва за евентуално непредумишлено убийство, предаде АФП.

51-годишният новозеландец Джеймс Кътфийлд беше един от 15-те души, оцелели при потъването на Bayesian, при което загинаха седем души, включително британския технологичен магнат Майк Линч и дъщеря му.

На 25 август прокурори на италианския остров съобщиха, че разследват потенциални престъпления, свързани с корабокрушение по небрежност и непредумишлено убийство във връзка с потъването на яхта по време на буря преди изгрев на 19 август.

Те не назоваха заподозрени и подчертаха, че разследването е в ранния си етап.

Снимка: Reuters
 
59-годишният британски технологичен предприемач и инвеститор Линч беше поканил приятели и семейство на яхтата, за да отпразнуват неотдавнашната му оправдателна присъда по мащабно дело за измама в САЩ.

Снимка: Ройтерс
 
Но 56-метровата яхта беше ударена от нещо подобно на миниторнадо, докато е била с пусната котва в Портичело, близо до Палермо.
 
Тялото на готвача на яхтата беше намерено скоро след това, а шест души, включително бизнесменът и неговата 18-годишна дъщеря Хана, бяха обявени са изчезнали.
 
След голяма операция по издирване водолази извадиха телата на четирима от приятелите на Линч на 21 август, на самия Линч на 22 август, и накрая това на дъщеря му на 23 август.
 
Яхтата в момента лежи на страната си на морското дъно на около 50 м дълбочина, предава БГНЕС.

Снимка: Ройтерс
 
Всичките шест тела бяха открити в кабини, разположени най-близко до повърхността, пет в една, а тялото на Хана в друга кабина. Властите смятат, че те вероятно са се преместили там, докато са се опитали да намерят въздух.