Анализи

Демографските проблеми в страната ще имат дългосрочно негативно отражение върху пенсионната система

   
Демографските проблеми в страната ще имат дългосрочно негативно отражение върху пенсионната система

Прогнозираните демографски проблеми в България ще имат дългосрочно негативно отражение върху пенсионната система, се посочва в нов доклад за развитието на тази система през следващите десетилетия

Очаква се населението в трудоспособна възраст 15-64 години да намалее от 66,6% сега до 56% през 2070 г. Застаряването ще намали и броя на хората, които правят вноски в системата за сметка на онези, които черпят права от нея. Сега за 68 пенсионери вноски правят 100 осигурени, като до 2060 г. се очаква за 80 пенсионери вноски да се правят от 100 осигурени. 

Прогнозите показват, че в средносрочен и дългосрочен план, при параметрите по действащото законодателство, зависимостта на Държавното обществено осигуряване от държавния бюджет ще продължи да нараства. В момента вноската за пенсия в НОИ е малко над 16%, а би трябвало да е 37%, за да покрие действителния разход. 

В доклада обаче се посочва, че плавно увеличаване на осигуровката ще подобри приходите, но е непопулярно решение, което може да има негативен ефект за доходите и за конкурентоспособността на българската икономика. Затова се препоръчва да се търси по-добър баланс между социално-защитната и осигурителната функция, внимателно да се преценяват периодите, които се признават за осигурителен стаж, без за тях да са плащани вноски.