Новини

Задържаните за източване на чужди банкови карти остават в ареста

   
Задържаните за източване на чужди банкови карти остават в ареста

Тримата задържани за изработване на устройства за източване на данни от банкови карти остават в ареста, реши Окръжният съд в Пловдив. Заседанието протече при закрити врати заради използвани специални разузнавателни средства.

Двамата мъже и жена бяха задържани при специализирана полицейска акция. В домовете им били открити различни части от банкомати, платки, четци, микрокамери и пластики, необходими за направата на скимиращи устройства.

От прокуратурата разясниха, че групата е действала в продължение на няколко месеца.

Устройствата се изработвали и тествали в България, а източването на данните от банкови карти и тегленето на пари от тях е ставало в държави извън Европа, където защитата на платежните инструменти е по-ниска.

"Най-напред се източват данните пак от чужбина, изработват се т. нар. бели пластики и после вече в така наречените "топли страни", където има по-малка защита на банкоматите, които не изискват вече както са нашите вече повсеместно - чип на картата, не изискват данни за чипа, а само от магнитната лента, от там се извършва тегленето. Тука нямаме на наши територия данни за теглене, просто тука са залагани за проба", посочи прокурор Костадин Паскалев, цитиран от БНТ.