Икономика

Мечтата на Георги Събев се сбъдна и България е страна-партньор на агроизложение в Словения

   
Мечтата на Георги Събев се сбъдна и България е страна-партньор на агроизложение в Словения

"Изключително съм щастлив, че моята мечта да се вижда и чува за България и нейното производство се осъществява". Това съобщи в своя профил във фейсбук Георги Събев, експерт и бивш зам.-министър на земеделието и храните в предните служебни правителства. Две години след като подадох официално молба страната ни да е партньор на най-голямото земеделско изложение в Централна Европа, тези дни това е факт в гр. Горня Радгона, Словения, посочи той. На събитието присъства и служебният сега министър на земеделието Георги Тахов.
Изключително приятно е да се вижда българския флаг на различни места около изложението, а също така многократно да се чува по местните радиа, че България е страна- партньор. Добре е да се чуват и положителни и смислени новини за страната ни.
Да, има много предизвикателства пред страната ни и нейните производители, но пазарът се движи и търси. Затова трябва да сме отворени и да търсим нови възможности - както за производителите, така и за името на страната ни, каза Георги Събев.
Всъщност страната ни преди неговата инициатива за присъствие, никога не е участвала с такъв мащаб на изложението АГРА в Словения. Някои български производители участваха миналата година, когато за пръв път взеха участие като подготовка на тазгодишната АГРА. 
Сега 14 български участника представят повече от достойно нашата страна в Словения.
Това са:
Пчелини Медена Долина 
Krimas
Екологично чисти продукти от фермата на ЗП"Иван Ечев"
Мезета "Трухчевата Къща"
Био Ядки Ники
Balevski&Kirov 
Таткова градина
Жарава / Jarava Winery
Винарска изба "Four Friends"
Latifolia
Hands&Friends
Винарска изба Ноя 
Алмонд Ланд
Атансов 67 и син
С еднократно участие, разбира се, пазар не се завладява. С постоянство обаче, потребителят приема новото и иначе непознатото. В състояние на кризи и предизвикателства трябва да се търсят и създават нови възможности за производителите и преработвателите. Това е съвременният начин за помагане на сектора, коментира Георги Събев.
Специални поздрави за състава от ученици от Национално училище за танцово изкуство, НУТИ /National School of Dance ART в София, които представиха фолклорни танци от различни области на България. Овациите от публиката бяха оценка за таланта им и за емоцията, която създадоха на "Агра" в Словения.