Анализи

Атанас Илков: Цифрите показват, че МВР се справи с купения вот

   
Атанас Илков: Цифрите показват, че МВР се справи с купения вот

МВР се справи с купения вот на последните парламентарни избори. Това каза новият вътрешен министър Атанас Илков и даде примери. 

Има намаляване на сигналите за купен вот с 23% спрямо предишните предходни избори. С 34% по-малко са предупредителните протоколи, а досъдебните производна са намалели с 28%. Това значи, че МВР си е свършило работата и не сме стояли безучастно, каза Илков. 

При условие, че по-голямата част от колегите си изпълняват задълженията, защо да ги сменям, защото някой не ги харесва ли, отвърна Илков на въпрос дали ще има множество промени. В близките няколко дена ще се запозная и ако има слабости в общата дейност по приоритетите ми, там може да се мисли за рокади, но не на всяка цена, категоричен бе той.

Като свои приоритети заложи да се продължава работата по всички бедствени ситуации. Дори в днешния ден имало такива. Това, че има нов министър, не значи, че колегите са спрели да работят. Напротив, каза Илков. 

Същото посочи и за борбата с мигрантския натиск. Даде пример с инцидента край Бургас. Там каналджия не спрял на полицейски сигнал и след това загинал. МВР щяло да продължи да работи с международните си партньори, най-вече с Турция, но и с Румъния, Сърбия. Това са страни, от които засичат каналджии.  

Поиска дори още повече да се намалят жертвите на катастрофи. Сега са с 52-ма по-малко от същия период на миналата година. 

Единствена покана за разговор да стане министър имал от Димитър Главчев, каза Илков по повод коментарите на ППДБ, че е бил предложен от Мария Габриелминалата година. Бил поканен само сега. С това приключвал темата. 

Твърде вероятно било да има атаки към МВР. "Но нека са обосновани. Ще бъде безкомпромисен към всеки, които неглижира задълженията си или не ги изпълнява", посочи новият министър.

Аз съм свързан единствено и само с МВР повече от 37 години и така ще си остана, отвърна Илков на въпрос дали е свързан с Бойко Борисов или Делян Пеевски.