Свят

Зукърбърг: Администрацията на Байдън оказваше натиск да се цензурира съдържание за COVID-19

   


Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг смята, че натискът на американското правителство върху неговите социални мрежи за сваляне на определено съдържание, свързано с COVID-19 през 2021 г., е бил „погрешен“. Той заяви, че ще се противопостави на подобни опити в бъдеще, според писмо, представено пред комисия на Конгреса на САЩ.

В писмото, адресирано до председателя на комисията по съдебна реформа към Камарата на представителите Джим Джордан и публикувано от републиканците в комисията, Зукърбърг разглежда редица противоречия, съсредоточени върху модерирането на съдържанието в неговите платформи.

Той също така увери, че не планира да повтори усилията си за финансиране на изборната инфраструктура в САЩ преди президентските избори в страната тази година - дарения, които предизвикаха остри критики от страна на републиканците.

Представянето на Зукърбърг пред комисията се случва малко повече от два месеца след оспорваната президентска надпревара в САЩ, в която вниманието е насочено към широко разпространената онлайн дезинформация за кандидатите.

По отношение на пандемията основателят на Facebook заяви, че администрацията на Байдън през 2021 г. „многократно е оказвала натиск върху нашите екипи в продължение на месеци да цензурират определено съдържание за COVID-19, включително хумор и сатира“.

„Вярвам, че натискът от страна на правителството беше погрешен, и съжалявам, че не бяхме по-открити по този въпрос“, пише Зукърбърг.

„Силно съм убеден, че не трябва да правим компромиси със стандартите си за съдържание заради натиск от страна, на която и да е администрация, в която и да е посока - и сме готови да дадем отпор, ако подобно нещо се случи отново“, посочи той.

Зукърбърг също така заяви, че няма да повтори стремежа си да финансира нестопански организации, работещи в подкрепа на изборната инфраструктура на САЩ, поради това че подобни дарения се разглеждат от републиканците като пристрастни.

„Моята цел е да бъда неутрален и да не играя роля по един или друг начин - или дори да изглежда, че играя роля“, написа той.