Свят

SpaceX отлага първата си частна мисия заради теч на хелий

   
SpaceX отлага първата си частна мисия заради теч на хелий

SpaceX съобщи, че отлага с поне 24 часа старта на първата частна космическа мисия, включваща космическа разходка, която трябваше да излети от Флорида днес, поради „теч на хелий“.

Този полет щеше да бъде исторически, тъй като за първи път частни пътници щяха да могат да напуснат своите модули и да пътуват в космоса, защитени само от скафандрите си, предаде АФП.

Но „екипите на SpaceX разглеждат по-отблизо изтичането на хелий на земята“, пише компанията на Илон Мъск в X. Хелият е незапалим газ, който обикновено се използва за повишаване на налягането в ракетните горива.

Поради това мисията, наречена „Поларис Зора“, е отложена с 24 часа, за 03:38 ч. местно време на 28 август във Флорида. Излитането може да бъде отложено отново, или по-късно на същия ден, или по същото време на 29 август, предупредиха от SpaceX.

Четирима души ще имат шанса да бъдат първите частни пътници, които ще напуснат за момент космическия кораб. Нов крайъгълен камък за комерсиалното изследване на космоса.

Двама от бъдещите пътници са служители на SpaceX - Сара Гилис и Анна Менон, придружени от командира и американски милиардер Джаред Айзъкман и пилота Скот Поти, който е близък до бизнесмена.

Айзъкман вече е летял в космоса през 2021 г. на борда на друга наета от него мисия на SpaceX - Inspiration4, за която е бил обучен от Гилис.

Четиримата приключенци са преминали през интензивна подготовка за тази петдневна мисия. Предвижда се излизането им в открития космос да бъде излъчено на живо.