Шоу

Новата книга на Георги Господинов от днес по книжарниците

   

Новият роман на Георги Господинов.
  offnews.bg

„Градинарят и смъртта" – новият роман на Георги Господинов от днес вече може да бъде намерен във всички книжарници на страната.

Той излиза в самия край на август – следобедът на годината, както Господинов нарича този месец. А неговата премиера ще бъде само след няколко дни, на 1 септември, от 19 часа, под небето на Созопол в двора на Художествената галерия, като част от юбилейното издание на Аполония.

Разтърсваща книга, в една традиция, която у нас няма много образци. Ювелирно говорене за скръбта... И за това как я понасяме и преживяваме, така пише за книгата професор Амелия Личева.

Магична книга! Поклон! – възкликва поетът Иван Теофилов.

Украинският славист и преводач Остап Сливински, който преведе Времеубежище по време на войната, споделя за новата книга: Това е много личен, зашеметяващ, откровен, безкрайно тъжен и насърчителен роман. Изгълтах го за една нощ. Ако можех да плача, щях да плача.

Това е първата книга след Международния Букър, който Георги Господинов спечели през 2023 г. Оформлението е дело на Люба Халева.

История за отиващите си бащи в един отиващ си свят. За тези трагични пушачи, често отсъстващи, вкопчени в шнорхела на цигарата, плуващи в други води и облаци. Не книга за смъртта, а за живота, който чезне. Има разлика. (Георги Господинов)

Премиерата на 1 септември е със специалното участие на актьора Владимир Пенев и музиканта Михаил Йосифов.